Nevükből adódóan a zsírban gazdag ételekkel vihetjük be őket a szervezetünkbe, és ilyen módon szívódnak fel a legjobban a szervezetünkben.

A-vitamin

Nem csak egyfajta A-vitamin létezik, sokkal inkább egy csoportról beszélhetünk. A leggyakoribb megjelenési formája a retinol, mely ritkán található meg az élelmiszerekben. Az A-vitamin felel többek között a látás egészségéért, immunfunkciót is ellát, szerepet játszik a sejtnövekedésben, így a gyermekek fejlődésében is, növekszik tőle a hajunk, valamint a termékenységben is lényeges szerepe van. Nagyrészt csak állati eredetű táplálékban, főleg májban, halakban található. Hiánya látási problémákat, látásvesztést, hajhullást, gyenge immunrendszert és bőrproblémákat okozhat.

D-vitamin

Kalciferolnak is hívják a D-vitamint, melynek megkülönböztetjük két csoportját - D2- és D3-vitaminokat. Előbbi főleg gombában és néhány növényben, utóbbi állati eredetű élelmiszerekben, például tojásban és halolajban lelhető fel. A csontok egészségében, erősségében van fontos szerepe, hiszen a kalcium- és foszforszintet szabályozza, valamint az A-vitaminhoz hasonlóan az immunrendszer irányításáért is felel. A kalciferolt a vese és a máj alakítja kalcitriollá, ami a D-vitamin aktivizált formája. D-vitamint a szervezetünk képes előállítani, amennyiben elég közvetlen napfény éri. Azonban ez az év nag yrészében nem megoldható, ezért fontos lehet az egyéb módon való pótlása. Bár a D-vitamin hiánya ritka, főként régóta kórházban lévő embereknél és időseknél fordul elő.

tojás
Forrás: pexels.com

E-vitamin

Nyolc, felépítésében hasonló antioxidáns tartozik az E-vitamin családba, melyeket két csoportba soroljuk - tokoferolok és tokotrienolok. Az alfa-tokoferolnak nevezett antioxidáns teszi ki a vérben található összes E-vitamin 90%-át. Feladatuk elsősorban az oxidatív stressz megelőzése és a sejtekben található zsírsavak megvédése a szabadgyököktől. Ezenkívül a véralvadást is csökkenti magas mennyiségben beszedve. Általában olajokban, magokban és csonthéjasokban találhatunk a legnagyobb arányban E-vitamint, valamint az avokádó, mogyoróvaj is gazdag benne. Hiánya az egyébként egészséges emberekben szinte soha nem jelentkezik, azonban a májbetegséggel vagy cisztás fibrózissal küzdőknél van rá esély.

K-vitamin

K1- és K2-vitaminok csoportját különböztetjük meg. Míg az első az étkezésünkben legelterjedtebb K-vitamin és főleg növényekben található, addig a második, ritkább fajta szójafélékben és némely állati eredetű élelmiszerben gyakoribb. Fontos szerepet játszik a véralvadásban, emellett a csontjaink egészségéért felel, megelőzi az erek meszesedését, ezzel pedig csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/fat-soluble-vitamins
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.