A számos fogászati és illeszkedési probléma közül a keresztharapás az egyik leginkább kellemetlen esztétikai szempontból.

Míg a mély harapásnál a felső fogsor sokkal megelőzi az alsó fogak vonalát, addig a keresztharapásnál az alsó fogsor jön a felső elé. A keresztharapás fájdalmas és komplikált is lehet, nehezítve a mindennapokat, de szerencsére korrekciója lehetséges a megfelelő fogászati kezeléssel.

kereszt_harapas
Forrás: pexels.com

A megfelelő fogsor illeszkedésnél a felső fogak kicsit megelőzik az alsók vonalát, ez lenne a normális. Keresztharapásnál viszont az alsók egy csoportja (általában nem az összes) a felsők elé türemkedik, amikor az érintett összecsukja a száját. Ettől persze egyrészt nem nyújt szép látványt, másrészt a fogak egymáshoz érve sértik egymást, és az íny illetve ajkak is károsodást szenvedhetnek. Arról nem is beszélve, hogy a keresztharapás a rágás folyamatát is befolyásolja – rendellenesen.

További tünetek, illetve szövődmények:

  • alvási apnoé, vagyis légzéskimaradás, horkolás

  • állkapocs fájdalom

  • fogkopás, fogszuvasodás

  • sebek

  • fejfájás, szájfájás, arcfájdalmak

  • a nyak izmainak fájdalma, merevsége

  • beszédhibák

  • rágási és evési problémák

A keresztharapás sokszor genetikai hátterű, így fejlődnek a fogak és ez generációnként öröklődik, de előfordulhat, ha valaki szájpad hasadékkal születik, vagy megsérül egy balesetben az állcsontja. A keresztharapás lehet életmódbeli vagy fejlődési probléma is. Például, ha egy kisgyerek túl sokáig szopja az ujját, vagy, amikor a tejfogak nem esnek ki, vagy a maradó fogak nem a megfelelő időben és módon fejlődnek ki.

A keresztharapást jó még gyermekkorban, kamaszkorban kezeltetni, mert akkor sokkal kevesebb ideig tart a korrekció, de ne aggódjunk, felnőtt korban is lehetséges. Egy jó szakember a megfelelő fogszabályzási technikával, szájpad tágítóval, súlyosabb esetben szájsebészeti korrekcióval helyre tudja hozni az elváltozást. A helyreállítás ideje 1-3 évig terjedhet, az állapot mértékétől függően.

Forrás: https://www.healthline.com/health/crossbite
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.