A fogak szuvasodása, a fogíny gyulladása és a fogkövesedésből adódó problémák a vezető okai annak, ha elveszítjük fogaink egészségét, vagy magát a fogunkat.

A fogszuvasodás kiváltói olyan baktériumok, melyek a szájüregben élnek, és a táplálékból kioldódó cukorral táplálkoznak. Ettől a száj pH-ja savas lesz, a baktériumok pedig felszaporodnak, plakkokat okoznak és gyulladásokat, melyek fogkő és szuvasodás formájában jelentkeznek. A fogszuvasodás folyamatának több fázisa van.

Forrás: unsplash.com

Táplálkozáskor lepedék képződik, mely voltaképpen ételmaradék, nyál és benne hemzsegő baktériumkultúra, mely plakként a fog zománcára tapad és a savas kémhatással elkezdi kioldani az ásványi anyagokat a fog kemény felszínéből. Ekkor fehéres foltok jelenhetnek meg a zománcon és megjelenik a fogkő is. Ez az első fázis.

A következő fázisban lebomlik a zománc, a kezdeti fehér folt bebarnul, a fog belsejében pedig üreg, vagy tályog kezd kialakulni. Ezután nemcsak a külső, hanem a belső állomány is pusztulásnak indul, ez a dentin bomlás fázisa. A dentin a fog csontszövete, amelyben már idegek is futnak, ezért károsodása komoly, hasogató fájdalommal is járhat.

Ha nem keressük fel időben a fogorvost, akkor a szuvasodás behatol a fog legbelső részére, a fogbélüregbe és a baktériumok az ott található ereket és idegeket is károsítják. Ez a fog elhalásához és komoly fájdalmakhoz vezet. Ilyenkor szövődményként kialakulhat fogtályog, belázasodhatunk, kisugározhat a fájdalom a fülbe, állkapocsba, arcba, nyelési nehézségeket érezhetünk vagy rágási fájdalmat. Bedagad és begyullad az íny, csakúgy, mint a nyirokcsomók.

Ha idáig eljutunk, sajnos sok esetben menthetetlen a fogunk, ezért nézzük, a korábbi szakaszokban, mit tehetünk a fogszuvasodás megállításáért!

  • Mindig ápoljuk fogainkat megfelelően, használjunk szájvizet, fogselymet, fogköztisztítót, ínyvédő gélt, és mossunk naponta minimum kétszer fogat! A fogköveket fél évente nézessük meg, csakúgy, mint általánosan a fogak állapotát.

  • Ha megkezdődik az ásványi anyagok kioldódása zománcból, akkor a fogorvos fluoridos kezelést alkalmazhat, amikor ecseteléssel erősíti vissza a fogzománcot.

  • Ha a szuvasodás áthatolt a zománcon, akkor a fogtömés lesz megoldás a problémánkra, ami lehet felszíni korrekció, de érintheti mélyebben is a fogat.

  • A dentin bomlásakor a korona oly mértékben sérülhet, hogy csak koronával menthető meg, míg ha a gyökércsatorna vagy fogbélüreg érintett, akkor gyökérkezelést alkalmaznak.

  • Tályog esetén a tályog kiürítése, fertőtlenítés és a fog állapotához mérten rekonstrukció történik. Ha a fog menthetetlen, akkor kihúzzák, ami után híd vagy implantátum adhatja vissza a rágás tökéletességét.

  • A fogszuvasodás elkerülésének legfontosabb módja a megelőzés. Az említett megfelelő dentálhigiénia, a cukros ételek mértékletes fogyasztása, egy pohár víz megivása étkezés után, majd kb 20 perc múlva fogmosás.

  • A rostban gazdag zöldségek, gyümölcsök fogyasztása segítheti a zománc fizikai tisztulását.

  • Fogápolószerekből, fogkrémből válasszunk fluorid tartalmút.

Forrás: https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/tooth-decay-stages
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.