A szájban lévő baktériumok szénhidráttal táplálkoznak, és savat választanak ki, ami lebontva a fog szerkezetét, lyukat hoz létre.

Milyen jelei vannak a fogszuvasodásnak?

Előfordulhat, hogy érzékeny a hőmérsékletre, például a meleg vagy hideg ételekre, vagy kellemetlen érzést érezhet, amikor édességet eszik. A fiatalabb gyermekeknél gyakoribb a fogszuvasodás, mivel általában nem mosnak olyan gyakran fogat, és nem olyan ügyesek a fogmosási protokollban. Azok, akik több keményítőt tartalmazó ételt esznek, hajlamosabbak a fogszuvasodásra, csakúgy, mint azok, akik olyan gyógyszert szednek, amely mellékhatásként szájszárazságot okozhat.

fogszuvasodás kezelése
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Otthoni gyógymódokkal is kezelhető a fogszuvasodás?

Valójában ez nem is lehetséges, különösen, ha a szuvasodás a fog kemény, külső zománchéján túl az alatta lévő puhább dentinbe terjedt. Ha egy üreg „kicsi, és alig hatol be a fog zománcába, lépéseket tehet annak megakadályozására, hogy megnagyobbodjon. A fogorvosok azt javasolják, hogy használjon fogselymet, mosson fogat fluoridos fogkrémmel, és esetleg használjon fluoridos szájöblítőt, hogy erősítse a zománcot. Az interneten található otthoni módszerek (D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő, kókuszolajos öblögetés, stb.) azonban egyáltalán nem hatékonyak.

Rendszeresen látogassa meg a fogorvosát

Ha úgy érzi, hogy fogszuvasodás alakul ki, jobb, ha mielőbb felkeresi a fogorvosát. Ha hagyja, hogy az üregek nagyobbak legyenek, az még nagyobb problémákhoz vezethet. Előfordulhat, hogy olyan fájdalmai lesznek, ami az egész állkapcsába sugárzik és akkor valószínűleg ez az üreg elérte a fog pulpáját, ahol az ideg és a vérellátás van. Általában ilyenkor azonnali ellátásra van szükség -gyökérkezelést végeznek vagy kihúzzák a fogat.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.