A fogbántalmak között vezető szerepet tölt be a szuvasodás és a fogágybetegségek, de a problémák tályogok kialakulásához is vezethetnek.

A nem megfelelő dentálhigiénia következtében a fogakat kikezdi a táplálkozásunkból adódó szénhidrátok hatása, a fogak zománca meggyengül és szuvasodás kezdődik. Emellett a fogkőképződés az egyik legveszélyesebb állapot, amely egy természetes folyamat, de sokan nem veszik elég komolyan. A nyál és a táplálék találkozása lepedékképződést okoz, a lepedék pedig megtapad a fogak felszínén.

fog
Forrás: unsplash.com

A lepedékekben felszaporodnak a baktériumok, és ha nem ápoljuk megfelelően fogainkat, a lepedék kikristályosodva fogkővé válik, amiben továbbra is szaporodnak a baktériumok. Ezek a fog és az íny találkozásánál gyulladást okoznak, amely a gennykeltő baktériumok munkája miatt íny alatti tályogok megjelenését idézi elő. A tályog fájdalmas, gyulladt, baktériumokkal teli zacskó, ami komoly szövődményekkel járhat. A tályog helye lehet a foggyökér csúcsa, a fog és íny közötti területen, vagy az íny felszínén is.

A gyulladt tályog nemcsak a fogakat érintheti, a fájdalom sugározhat a fülbe, állkapocsba vagy nyakba is, a rágás és a harapás fájdalmassá válik, megduzzad az íny, de akár arcpír, rossz lehelet, és láz is jelentkezhet, illetve megdagadnak a nyirokcsomók, ami szinté a gyulladás meglétét támasztja alá.

A tályogos fog kezelése a fertőzés felszámolására és a fájdalom enyhítésére összpontosít. A tünetektől függően a fogorvos fogászati ​​röntgennel kezdi a vizsgálatot, illetve szemmel is keresi a kiváltó okokat. Ez segít meglátni, hogy a fertőzés átterjedt-e más területekre is.

A tályog típusától és súlyosságától függően a kezelési lehetőségek a következők:

  • A tályog ürítése. A fogorvos egy kis vágást végez a tályogon a genny elvezetése érdekében. Ezt követően a területet speciális oldattal fertőtlenítik.

  • Gyökérkezelési eljárás. A gyökércsatorna kezelése magában foglalja az érintett fog kifúrását, a tályog kiürítését és a fertőzött részek eltávolítását. Ezután a fogorvosa kitölti és lezárja a sérült, gyulladt gyökércsatornát.

  • Foghúzás. Ha a fogunk túlságosan károsodott, és menthetetlen, a fogorvos el is távolíthatja azt, mielőtt a tályogot kiürítené.

  • Antibiotikumok. Ha a fertőzés túlterjedt a szájüregen, az immunrendszer is legyengült és góc alakult ki, ami más területekre is kihat, a fogorvos antibiotikum kezelést ír fel, hogy előbb a gyulladást lelohassza.

  • Ha a tályogot az ínyben lévő idegen tárgy okozza (pl. beletört egy darab fogpiszkáló), a fogorvos eltávolítja azt, majd fertőtleníti a területet.

A tályogok és általában a fogproblémák megelőzhetőek, ha nem vagyunk restek és nem hanyagoljuk el a szájüreg ápolását. A minimum napi kétszeri fogmosás, a fogselyem és fogköztisztítók alkalmazása éppoly fontos, minthogy félévente, legkésőbb évente egyszer leszedessük a fogköveket.

Forrás: https://www.healthline.com/health/abscessed-tooth
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.