Az általában a 18-25 éves kor körül megjelenő bölcsességfogak jellemzően az utolsóként előtörő maradófogak, de már jóval korábban is gondot okozhatnak.

A legtöbb embernek négy bölcsességfoga van - bár a felnőttek körülbelül 13 százalékánál nem bújnak elő -, amelyek az esetek egy kisebb részében problémamentesek. A felnőttek 70-80 százalékánál azonban kellemetlen panaszokat okozhat. Emiatt a bölcsességfogak jelentős szerepet töltenek be a fogászati ellátásban.

Magyarországon évente több ezer bölcsességfog-eltávolító beavatkozást végeznek, melynek leggyakoribb okai az alábbiak:

  • a rossz növekedési pozíció és az ebből adódó fogszabályozás
  • ezek a fogak hamarabb szuvasodnak a nehézkesebb elérés és a nem megfelelő tisztítás miatt
  • a szájüregben leghátul elhelyezkedő és legutoljára előbújó bölcsességfogak gyakran nem férnek el az állkapocsban, ferdén nőnek ki, így nyomják a szomszédos fogat és ez fájdalmat okozhat.

A 18-30 éves korosztály esetében a fogszabályozó orvos javaslatára húzzák ki ezeket a fogakat, ugyanis a helyhiány miatt torlódás alakulhat ki, ami a hosszadalmas fogszabályozás során további panaszokhoz vezethet. Amennyiben már 8-10 éves korban kiderül a bölcsességfog rossz növekedési pozíciója, akkor a csíra állapotban lévő fogakat is eltávolíthatják. A szakorvosok szerint azonban érdemesebb megvárni a 16-18 éves életkort, amíg az állkapocs teljesen kifejlődik, hiszen így az is előfordulhat, hogy azok végül problémamentesen bújnak ki.

bölcsességfog
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A bölcsességfogak eltávolítása az esetek egyharmadában normál foghúzást jelent, kétharmad részben azonban szájsebészeti műtétre van szükség, melynek gyógyulási folyamata is lassabb: az íny átlagosan 10 nap alatt regenerálódik, de a teljes csontgyógyuláshoz azonban legalább fél évig tart.

Ha valaki úgy dönt, hogy megtartja a bölcsességfogait, annak érdemes minden évben panoráma röntgennel nyomon követnie a fogai állapotát amiatt, hogy azok a későbbiekben se okozhassanak kellemetlen problémákat.

Forrás: https://semmelweis.hu/mediasarok/2021/05/25/miert-a-bolcsessegfog-a-szajureg-legproblemasabb-foga/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.