Testünknek kalciumra van szüksége a csontok és fogak felépítéséhez, a szívverés szabályozásához és a vér normális alvadásához, de túl magas szintje káros lehet.

A hiperkalcémia olyan állapot, amely akkor fordul elő, amikor a vér kalciumszintje meghaladja a normális tartományt. Míg az enyhén emelkedett kalciumszint egyáltalán nem okoz tüneteket, a nagyon magas szintje már hasi fájdalmat, veseköveket, túlzott szomjúságot, csontfájdalmat, izomgyengeséget és zavartságot okozhat.

Szerencsére a magas kalciumszint könnyen felismerhető egy egyszerű vérvizsgálattal, és a kiváltó ok gyakran azonosítható és könnyen kezelhető.

Honnan tudjuk, hogy magas a kalciumszintünk?

A legtöbb ember, akinek enyhén emelkedett a kalciumszintje, nem is tud erről. Általában véletlenül derül ki egy rutin vérvizsgálat során. A hiperkalcémia tünetei, bár nem gyakoriak, a következők lehetnek:

  • gyakori vizelés és szomjúság
  • fáradékonyság és csontfájdalom
  • hasi fájdalom és székrekedés
  • feledékenység és zavartság
  • letargia és depresszió
  • izomfájdalom.

Mi okozza a hiperkalcémiát?

Számos oka lehet, beleértve bizonyos betegségeket, gyógyszereket, de még kiszáradás is okozhat hiperkalcémiát. De a leggyakoribb okai a következők:

  • A mellékpajzsmirigy túlműködése. Ennek során a szervezet felszabadítja a mellékpajzsmirigy-hormon feleslegét, ami emelheti a vér kalciumszintjét. Ha a kalciumszint a mellékpajzsmirigy túlműködés miatt magas, ez azt jelenti, hogy a kalcium a csontokból származik, és ez töréseket eredményezhet.
  • Étrend-kiegészítők szedése. A túl sok kalciumot tartalmazó étrend-kiegészítők használata a hiperkalcémia egyik leggyakoribb oka. Az alkalomszerű bevétel nem káros, de a rendszeres szedését beszéljük meg a kezelőorvosunkkal.
  • Daganatos megbetegedések. Néhány beteg a téves információi miatt attól tart, hogy a rák a magas kalciumszint oka. A hiperkalcémia lehet a daganat első jele, de jellemzően nem okoz rákos megbetegedést.
magas kalciumszint
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Hogyan biztosítható az egészséges kalciumszint?

A szakemberek jelenlegi ajánlásai szerint rengeteg magas kalciumtartalmú élelmiszert kell tartalmaznia az étrendnek, beleértve a tejtermékeket, a zöld leveles zöldségeket és a kalciummal dúsított termékeket. Azoknál a személyeknél, akiknek tejallergiájuk van, vagy speciális étrendet követnek, néha kalciumot tartalmazó étrend-kiegészítőkre van szükségük a megfelelő kalciumbevitel biztosításához, de ezekben az esetekben is ajánlott az óvatosság.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.