Mivel egy csecsemő nem képes szavakkal kifejezni önmagát, ezért nevetéssel, sírással, nyugtalansággal és egyéb nonverbális jelekkel kommunikálja számunkra aktuális fizikai és lelkiállapotát. Mindezek hiányában az apátia tüneteit mutató gyermeknél csupán közönnyel, kedvetlenséggel, és a reakciók teljes hiányával találkozunk, mely talán még nagyobb problémára hívja fel a figyelmünket!

Mi állhat az apátia hátterében?

Legtöbb esetben a betegségtől szenvedő gyermeknél tapasztalható valamilyen fizikai tünet, mint láz vagy hányás, melyek egyértelműen jelzik számunkra a betegség meglétét. Azonban a csecsemőkori betegségeknél akár el is maradhatnak ezek a tünetek, viszont helyettük az apátia utalhat súlyos fertőző betegségre, anyagcserezavarra, vagy mérgezésre.

baba betegség apátia közönyösség
Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

Miről ismerjük fel az apátiát?

Nehéz különbséget tenni az apátia jeleit mutató, és a szimplán csak fáradt gyermek között. De a következő tünetegyüttesek megléte esetén tanácsos szakember felkeresése:

  • mozgatás, vagy felemelés következtében sem ébred fel alvó gyermekünk

  • a megszokottnál többet alszik, nincsenek hosszabb ébrenléti periódusai

  • nem ragadja meg az ujjunkat, illetve egyéb tárgy, játék sem kelti fel az érdeklődését

  • meredten néz maga elé, nem veszi fel velünk a szemkontaktust

  • elutasítja a táplálékot

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.