Sajnos egyre több pár küzd meddőségi problémákkal, a szaporítószervek egészségmegőrzése kiemelten fontos mindkét nem esetén, ha szeretnék növelni a fogantatás sikerét.

A sikertelenségnek számos oka lehet, ezeknek egy része szervi eredetű, de sokszor lelki problémák húzódnak a háttérben, ami miatt egy pár gyermektelen marad. Orvosi értelemben akkor áll fenn meddőségi probléma, ha 12 hónap folyamatos próbálkozás mellett sem esik teherbe a nő, vagy ha ezidő alatt a fogantatásokat vetélés követi. A meddőség a statisztikák alapján 40%-ban női, 40%-ban férfi eredetű probléma, a maradék 20%-ban pedig mindkét nemnél van valamilyen gond.

anyameh
Forrás: unsplash.com

A méh a baba fejlődésének helye, ennek izmos és vérerekkel átszőtt falába ágyazódik be a megtermékenyített petesejt, ami embrióvá majd magzattá fejlődik. A még óvja, védi, táplálja a babát, ezért egészségvédelme nagyon fontos. A még szerkezetét és állapotát ronthatja, ha valakinél menstruációs zavarok, túl erős vagy szabálytalan vérzés lép fel, a méh miómák és az endometriózis is.

Életmód szempontjából az egyik legfontosabb a helyes étkezés. Nemcsak az elhízás jelenthet kockázati faktort. Az endometriózis megelőzésére és visszaszorítására is érdemes diétát tartani, amely során a húsok fogyasztását csökkenteni kell, a keresztesvirágúak (brokkoli, karfiol, kelbimbó, káposztafélék) fogyasztását pedig növelni.

A jó táplálék mellett hasznos táplálékkiegészítők is kellenek a női szervezetnek, mert az ételek nem feltátlenül fedeznek mindent a kellő minőségben. A D-vitamin, a folsav, a B12, az E-vitamin, a cink, a vas és az omega zsírsavak pótlása a legfontosabb a leendő kismamák -és várandós nők- esetében.

Mivel a koffein serkentheti a méh miómáinak növekedését és az ösztrogéntermelést, ezért aki nagyon sokat kávézik, ajánlott visszavenni ebből a fogantatás érdekében.

Mozogjunk többet! A rendszeres testmozgás kedvezően befolyásolja a szervezet minden szervét, az anyagcserét, a hormonrendszert. Hatással van az elhízás megakadályozására, elűzi a stresszt, ami sajnos az egyik leggyakoribb oka a testi és lelki problémáknak. Ha nem tudunk intenzíven mozogni, már egy napi 20 percet gyors sétával is sokat tehetünk az ülőmunka ártalmai ellen.

Természetesen a dohányzást azonnal abba kell hagyni, hiszen a dohánytermékek roncsolják az ereket, így a méh vérellátását is, de számos más kedvezőtlen hatásuk is van a termékenységre.

Forrás: https://fertilityinstitute.com/blog/7-ways-promote-healthy-uterus-increase-chances-fertility/
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.