Az újszülött kori csípőficam kialakulása már az anyaméhben elkezdődik, ahol a csípőízület rendellenesen fejlődik. Ezért a születést követően a csípőízület és a combcsont feje eltávolodik egymástól, tehát létrejön maga a ficam, melyet ha nem ismerünk fel és kezelünk szakszerűen, gyermekünk járása egy életre korlátozott lehet.

Kialakulásának lehetséges oka és a hajlamosító tényezők

Nagyobb valószínűséggel alakul ki csípőficam a farfekvéses babáknál, feltételezhetően azért, mert a baba méhen belüli elhelyezkedése gátolja az optimális fejlődést. De a csípőficam kialakulásának lehetőségét az is tovább fokozza, amennyiben lány gyermekről van szó, illetve ha a családban korábban már előfordult hasonló megbetegedés.

Miből vehetjük észre?

Árulkodó jel lehet, ha a gyermekünk combjain lévő bőrredők aszimmetrikusak. Valamint ha azt vesszük észre, hogy alvás közben rendszeresen más-más pozícióban tartja a két lábát. Persze igazán látványosan a már járni tudó gyermeknél vehető észre a sántító járás, mely egyértelműen a csípőficam jele.

baba betegség csípőficam
Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

Kezelési módja

A szűrőprogramnak és ultrahangos vizsgálatnak köszönhetően szerencsére ma már hamar fény derül az elváltozásra, melynek orvoslására a Pavlik-kengyel szolgál. A bőrszíjból és állítható csatokból kialakított eszközt már 3-4 hetes kortól lehet alkalmazni, melyet a csípőficam súlyosságától függően 4-8 hónapig kell viselni.

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.