A testi érintés semmivel sem pótolható kisbabánk számára, a rendszeresen végzett babamasszázs pedig különösen sok áldásos hatással bír gyermekünk egészségére. Ismerjük meg a három legfontosabb csoportot, melyeket ily módon erősíthetünk.

Erősíti a kötődést szülő és gyermek között

Az érintés bármely formája mélyíti a bizalmat, és megalapozza a biztonságos kötődést. Ennek tudományos magyarázata, hogy a masszázs során a szülő és a baba szervezetében egyaránt nagy mennyiségű oxitocin, azaz kötődéshormon szabadul fel. Ezenkívül alkalmas arra, hogy már néhány hónapos kortól elkezdjük jobban megismerni és értelmezni gyermekünk non-verbális kommunikációs jeleit, ami elősegíti, hogy könnyebben felismerjük gyermekünk igényeit.

Oldja a pszichés feszültséget

Egy kellemes masszázs megnyugtatóan hat gyermekünk idegrendszerére, minek következtében csökken a baba szervezetében lévő stresszhormonok, a kortizol és a norepinefrin szintje. Így a masszírozott kisbabák jellemezően nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak társaiknál. Kevesebbet sírnak, és többet alszanak.

babamasszázs
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Szervezetre gyakorolt hatása

A rendszeres masszázs stimuláló hatással van gyermekünk számos szervrendszerére, úgy mint a hormonális rendszer, idegrendszer, emésztőrendszer, légzőrendszer és kiválasztórendszer. Segítségével támogathatjuk a vér- és nyirokkeringést, elősegíthetjük izomzatának fejlődését, valamint erősíthetjük az immunrendszerét.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.