A kisbabák még valóban nem értik a tévéadás tartalmát, így ha a tudatukra nem is, az érzékeikre annál nagyobb hatást gyakorolnak napjaink digitális eszközei. Az onnan érkező ingereknek passzív befogadóivá válnak, melyek számos káros következménnyel járhatnak.

Idegrendszeri kimerültséget okoz

Az esti órákban akár hosszasan ki lehet téve kisgyermekünk a háttérből szóló tévéadás hatásainak. De akkor is, ha látszólag ügyet sem vet rá, az intenzív fény- és hanghatások jelentősen terhelik az idegrendszerét, melynek következtében esti túlfáradás, nyugtalanság, vagy alvási nehézségek alakulhatnak ki.

Elvonja a figyelmét

Bekapcsolt tévé mellett a játék is sokkal felszínesebbé válik, nem tud igazán elmélyülni benne, hiszen folyamatosan zavaró ingerek érik. Majd kis idő elteltével teljesen belefeledkezik a képernyő bámulásába, így a játék abbamarad, a mozgása pedig lelassul.

tévé hatása a babára
Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

Rontja a szemet

A legegyértelműbb következmény, melyet mégsem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a tévéképernyő és a folyamatos egy pontra fókuszálás megterhelő a kisbaba fejletlen szemének. Így a tévénézés rendszeressé válása a későbbiekben könnyen rövidlátást eredményezhet.

Mindezek fényében az általános javaslat, hogy a gyermek egyéves koráig lehetőség szerint egyáltalán ne, vagy legalábbis csupán a lehető legkisebb mértékben nézzen tévét.

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Mit érdemes enni a hőhullámok enyhítésére?

Óvatosan válassza meg az elfogyasztandó ételeket, hogy segítségükkel enyhítse a menopauza alatti hormonális ingadozásokat és hőhullámokat.