Az alvási környezet, vagyis a szoba, ahol a baba alszik nagyon erős hatással lehet arra, hogy milyen könnyen tud elaludni, hányszor ébred fel éjjel és mikor kel reggel.

Ezért szól a hálószoba ideális kialakításáról a PEACE alváscoaching negyedik lépése. Persze vannak babák, akik kevésbé érzékenyek a környezetükre, de náluk sem árt, ha betartunk néhány alapszabályt:

 1. A szoba legyen sötét. A fény blokkolja az elálmosodásért, elalvásért felelős hormont, a melatonint a szervezetünkben. Minél erősebb, minél magasabbról jön, és minél fehérebb-kékebb a fény, annál inkább igaz ez rá, de sok babának egy függönyön átszűrődő hajnali fénysugár is elég ahhoz, hogy ne tudjon visszaaludni. Ezért van az, hogy tavasszal, mikor egyre korábban jön fel a Nap, egyre több szülő panaszkodik arra, hogy a gyereke egyre korábban ébred reggelente. Érdemes már az esti rutin közben is csökkenteni a fényt. Egy földre helyezett sólámpa narancssárgás halvány fénye nem fogja megzavarni a babát és elég ahhoz, hogy biztonságosan elkészítsük a babát a lefekvésre. Elalváshoz és alváshoz pedig tökéletes sötétség ajánlott minden életkorban. Kivételt csak akkor érdemes tenni, amikor a gyerekek félnek a sötétben, ami általában hároméves kor körül szokott kezdődni.
   
 2. A szoba legyen csendes. Minden szülő tisztában van azzal, hogy a hirtelen zajok felébreszthetik a babát és hogy az alvás nyugodt, csöndes környezetben a legpihentetőbb. Viszont kevesen tudják mit kezdjenek azzal, ha a kívülről jövő zajokat a csukott ablak sem tudja kiszűrni. Ilyenkor érdemes bevetni a fehér zajt, amit speciális fehérzaj-készülékről lehet játszani, de sok ingyenes Spotify és YouTube lejátszási lista közül is lehet válogatni. Érdemes kísérletezni, hogy mi az, ami a legjobban megnyugtatja a babát. Sokan az eső, vagy az óceán hangjára, mások háztartási készülékek, például a porszívó, hajszárító hangjára esküsznek.
   
 3. A szoba legyen minimalista. A letisztult, rendes környezet a szülőnek és a gyereknek is segít megnyugodni. Az elöl maradt játékok, harsány színek felkelthetik a baba érdeklődését, ami a szükségesnél hosszabbra nyújthatja az altatást.
   
 4. A szoba legyen hűvös. Az elálmosodáshoz, elalváshoz szükséges, hogy testhőmérsékletünk pár fokot csökkenjen, illetve ha éjszaka felmelegszik a testünk, arra hajlamosak vagyunk felébredni. A kutatások szerint a 19 fok körüli hőmérséklet az ideális az alváshoz.
   
 5. A szoba legyen illatos. Nem feltétlenül szükséges, de segítség lehet az elalváshoz, ha a hálószobának van egy megszokott, kellemes illata, amit az elalvással asszociál a gyermek. Lehet diffúzort, vagy párologtatót használni, de az is elég, ha a baba lepedőjére néhány csepp illóolajat cseppentünk, aminek aztán egész éjjel érezheti az illatát.
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.