Egy széles körben előforduló baktérium a felelős az egyik legsúlyosabb ételmérgezésért. A legtöbben valószínűleg már találkoztunk vele.

A lisztériának semmi köze a gabonaőrleményekhez. Az egyik legveszélyesebb ételmérgezést egy Listeria monocytogenes nevű baktérium okozza. Széles körben elterjedt és nem is minden esetben okoz tüneteket.

Azonban egy bizonyos csíraszám felett már komoly gondokat okozhat az arra fogékony emberekben. A Listeria monocytogenes nagyon jól bírja a hideget, így például még 4-5 °C-on is tud szaporodni, ezért is fontos, hogy rövid ideig tároljunk kész ételt a hűtőben, pár nap (4-5) után inkább dobjuk ki.

Kiket érint?

Különösen veszélyeztetettek a legyengült immunrendszerű emberek, mint például:

Tünetek

A tünetek megjelenhetnek akár aznap, de a lappangási idő jelentősen hosszabb is lehet. Van, akinél nem okoz tünetet, de előfordul, hogy csak általános tünetek jelentkeznek, mint például a fejfájás, hányás, hasmenés.

A veszélyeztetett egyéneknél kialakulhat szepszis (vérmérgezés), sőt, agyhártyagyulladás is. A magzatokra kifejezetten veszélyes: koraszülés, vetélés és magzatelhalás is lehet a liszteriózis következménye.

baktérium, kismama, lisztéria ételmérgezés
Forrás: pexels.com

Forrásai

Megtalálható talajban, növényekben, vizekben, állati ürülékben (és innen szennyeződhet az emberi étel is).

Az emberre veszélyes források:

  • a hosszan hűtve tartott készételek
  • nyersen fogyasztott élelmiszerek:
    • nyers zöldségek, saláták
    • nem pasztörizált tej, lágy sajtok (brie, feta, camamber)
    • füstölt húskészítmények – sonka, kolbász, stb. 
    • nyers húst, halat tartalmazó ételek: tatárbeefsteak, füstölt lazac, szusi, stb.

A baktérium elpusztítható alapos hőkezeléssel (sütés, főzés). Figyeljünk, hogy az alapanyag belseje is legyen átsütve (főzve). A savanyítás és a füstölés nem véd meg.

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.