Az évnek ebben az időszakában piros pöttyök csúfíthatják el kisbabánk bőrét. Ezt az általános jelenséget a verejtékmirigyek kivezető csöveinek szűkössége, illetve elzáródása okozza, ahol a verejték nem tud megfelelően távozni a szervezetből, így gyulladásos állapot lép fel a bőr rétegei között. Miből ismerhetjük ezt fel, és honnan tudhatjuk, ha valami más áll a bőrelváltozás hátterében?

Erről ismerhetjük fel a melegkiütést

Avagy más néven a miliaria apró, duzzadt kiütéseket okozhat a kisbabák bőrén. Jellegzetes tünete a kiütések fehér közepe, mely a felgyűlt váladékról árulkodik. Sokszor igen látványosan jelentkezik az arcon, háton, tarkón, mellkason, illetve az összeérő és ezáltal rosszul szellőző testrészeken, mint a hónalj vagy a lágyék. Azonban nincs okunk aggodalomra, amennyiben gyermekünk egyéb tüneteket nem produkál, nincs láza és láthatóan jó a közérzete. Ilyenkor a legtöbb, amit tehetünk, hogy minél szellősebben öltöztetjük és napjában többször langyos, hűs vízzel megmosdatjuk.

baba-mama bőrbetegség melegkiütés
Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

Mikor gyanakodjunk komolyabb problémára?

Előfordulhat, hogy a melegkiütés következtében a bőr felülfertőződik – erre utal a kiütések terjedése, a duzzanatok fokozódása, illetve ha láthatóan viszket gyermekünk bőre. Gyanakodhatunk gombás fertőzésre, amennyiben a pirosság kiterjedt, valamint karimás szélű, hámló kiütéseket fedezünk fel a kicsi bőrén. De abban az esetben is mindenképp forduljunk orvoshoz, ha a kiütések bevérzéshez hasonlóak.

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.