Míg néhány évvel ezelőtt inkább a hason altatás volt a preferált, az utóbbi évek kutatásai azt mutatják, hogy biztonságosabban alszik csecsemő korú gyermekünk a hátára fektetve.

háton alvó csecsemő
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Ezért alszik gyermekünk biztonságosabban a hátán

  • Az első számú indok a háton altatás mellett, hogy megfigyelések szerint ebben a testhelyzetben csökken a SIDS, azaz hirtelen csecsemőhalál kockázata.

  • Sokáig a hányás visszanyelése miatt tartották kockázatosan a csecsemők háton altatását, azonban mára bebizonyosodott, hogy ez nem áll összefüggésben a bölcsőhalállal.

  • A hason altatás egyik problematikája abban áll, hogy a tüdő ebben a testhelyzetben jobban összepréselődik, ezáltal gyengülhet a csecsemő légzése – kiváltképp, ha nagyon mélyen alszik gyermekünk

  • Egy másik nyomos érv a hason altatás ellen, hogy ebben a pozícióban sokkal nagyobb az esélye a fulladásnak, kiváltképp, ha túl puha a fekhely. Ezért ügyeljünk arra, hogy gyermekünk matraca minél keményebb legyen, illetve semmilyen puha takaró vagy párna ne legyen a feje alatt, amibe bele tudná fúrni az arcát. A legjobb, ha csak egy feszes vászonlepedőt terítünk gyermekünk alá.

  • Ezenkívül hason fekvés esetében nagyobb eséllyel kerülhetnek gyermekünk szervezetébe olyan mikroorganizmusok, melyek megtámadhatják légzőszerveit.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.