Egy törékeny újszülött családba érkezése amekkora boldogsággal jár, éppen annyira megterhelő is lehet a szülő számára, aki kimerültségében és tehetetlenségében sokszor rázással próbája csitítani a kisdedet – nem is sejtve, milyen károkat okozhat ezzel.

Mit okoz a shaken baby, avagy a megrázott baba szindróma?

Egy kisgyermek még fejletlen és gyenge izomzatából adódóan egy intenzívebb rázás esetén a nyak nem képes kellőképpen megtartani a csecsemő fejét. Az ilyen módon előre-hátra billenő fejben a kisgyermek agya erőteljesen ütődik neki a koponyaüreg csontos falába. Ennek következtében az agyállományon belül futó, még gyenge és igen szakadékony érrendszeren mikrosérülések jöhetnek létre, melyek akár az agyállomány bizonyos mértékű bevérzéséhez vezethet.

síró gyerek
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Árulkodó tünetek

Habár a bántalmazásnak nincsenek szemmel látható jelei, mégis árulkodó lehet néhány tünet:

  • a gyermek letargiába esik

  • a szokásosnál többet alszik

  • étvágytalanná, nehezen táplálhatóvá válik

  • súlyos esetben ismétlődő hányás, görcsrohamok, vagy akár tudatzavar jelei is mutatkozhatnak

 

Vigyázzunk az önfeledt játékkal is!

Sok szülő, vagy hozzátartozó sokszor a legnagyobb jóindulattal, csupán a jókedv előidézése miatt dobálja magasba a kisgyermeket. Azonban ami egy felnőtt számára veszélytelennek tűnik, az a törékeny csecsemő szervezetében pontosan ugyanazt a hatást keltheti, mint a dühből történő rázás, így ez a tevékenység mindenképp kerülendő!

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.