Mit tehet a szülő, hogy minél hamarabb szinkronba hozza a baba belső óráját a kinti világgal?

Újszülötteknél előfordulhat, hogy felcserélik a nappalt és az éjszakát, vagyis nappal próbálnak többet aludni, éjszaka pedig inkább ébren lennének. Van, hogy hamar helyreáll a napi ritmusuk magától, de az is előfordulhat, hogy hónapokig fordított üzemmódban maradnak. Mit tehet a szülő, hogy minél hamarabb szinkronba hozza a baba belső óráját a kinti világgal?

Az újszülötteknek még nincs kialakult cirkadián ritmusuk, és időre van szükségük ahhoz, hogy szervezetük napi ritmusa alkalmazkodjon a környezethez. A méhen belül nagyjából állandó környezet veszi körül a magzatot, talán csak a beszűrődő hangokból és az anya mozgásából következtethetne arra, hogy éjjel van-e vagy nappal. Ráadásul az anya mozgása elringatja, ezért hajlamosabb nappal aludni, és éjszaka aktívabb lenni. Ez lehet az egyik oka annak, hogy sok újszülött „jetlaggel” születik.

A szülők dolga az első hónapokban, hogy megpróbálják minél zökkenőmentesebbé tenni az újszülött alkalmazkodását a külvilághoz. Ennek a feladatnak része az is, hogy segítsenek neki abban, hogy felvegye a napi ritmust, saját viselkedésükkel rávezessék arra, hogy nappal vagyunk aktívak, éjszaka pedig pihenünk.

Tippek a napi ritmus kialakításához:

  1. Napköszöntés: A fény az egyik legfontosabb jel a szervezetünk számára, ami segít szinkronizálni a napi ritmusunkat a környezettel. Különösen fontos a reggeli napfény, ami a nappali éberségért felelős kortizol nevű hormon termelését beindítja, de az esti elálmosodásért felelős melatonin hormon termelését is segít időzíteni. Ezért minden életkorban hasznos a reggeli napköszöntés: reggel néhány percre menjünk ki a szabadba és nézzünk a Nap felé!
     
  2. Esti sötétség: Az éjszakai világosság blokkolja a melatonin hormont, ezért van az, hogy sokszor, ha éjszaka felkapcsoljuk a villanyt, vagy hajnalban meglátjuk az első napsugarakat, akkor kirepül a szemünkből az álmosság. Ezért nagyon fontos, hogy éjszaka tartsunk sötétséget, és a baba körüli teendőket is a lehető leggyengébb, és lehetőleg sárgás-vöröses fény mellett végezzük.
     
  3. Szociális jelek: A saját viselkedésünk is nagyon fontos jelzés a baba számára. Ha éjszaka felébred a baba, legyünk csöndben, mutassuk magunkat álmosnak, próbáljunk meg nem túl érdekesek lenni, nem nevetni, játszani vele. Annyit tevékenykedjünk csak, amennyit muszáj, csak vész esetén tegyük tisztába, és ha lehet, egy gyors etetés után próbáljuk meg rögtön visszaaltatni. Nappal viszont épp ellenkezőleg: legyünk aktívak, beszéljünk a babához, hordozzuk, mozogjunk sokat, menjünk a szabadba.
     
  4. Nappali alvások: Az újszülöttek keveset tudnak ébren maradni, ezért nappal is többször aludniuk kell. Ha a baba láthatóan álmos, de nehezen tud elaludni, akkor nyugodtan sötétítsünk be a nappali alvásához is. Ha viszont nem ez a helyzet, akkor segíthet a napirend megfordításában, ha a nappali alvások nem teljes sötétségben telnek, akár altathatjuk a babát kint is a babakocsiban.

Ha ezeket a szabályokat betartjuk, akkor reális cél lehet, hogy a baba három hónapos korára már többet aludjon éjjel, mint nappal, illetve hosszabbakat is aludjon, ritkábban kelljen megetetni. Ez segíteni fog neki abban, hogy nappal aktívabb lehessen, és optimálisan fejlődjön.

Forrás: https://www.shutterstock.com/hu/image-photo/resting-time-sweet-peaceful-baby-boy-177230633

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.