Ha jobban belegondolunk, az anyaméhben sincs biztosítva a magzat számára tökéletes csend a nyugodt pihenéshez. Hiszen folyamatos hanghatások veszik őt körül: édesanyja szívverése, a belső szervek mozgásainak hangjai, vagy a vér áramlása. Ezeket a megnyugtató, monoton hanghatásokat nevezzük fehér zajnak, melyeket bevethetünk a jó álom reményében.

A fehér zaj szerepe

Szülőként biztos tapasztaltuk már, hogy akkor ment el az ablak előtt egy szirénázó autó vagy ugatott fel hangosan egy kutya, amikor csemeténk már éppen elaludt volna. Ezek az erős, intenzív hanghatások pedig sokkal zavaróbbak teljes csend mellett, melyek túl nagy ingert jelentenek kisbabánk számára. A háttérben folyamatosan szóló, monoton fehér zaj ezeket a zavaró hanghatásokat nyomja el.

alvó gyermek
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Milyen hangok nevezhetőek fehér zajnak?

Mesterséges és természetes hanghatások között egyaránt előfordulnak úgynevezett fehér zajok. A zúgó porszívó, hajszárító, ventilátor, vagy éppen a televízió adás nélküli sistergése meglepő módon nyugtató hatással bírhat gyermekünk számára. A természetesség hívei azonban a kopogó esőben, a szélben, a tenger morajlásában, vagy a tücsökciripelésben kereshetik a megoldást. Ma már kaphatóak fehér zajt adó, kimondottan az altatáshoz kifejlesztett plüssfigurák, ezenkívül számos videó áll rendelkezésünkre az interneten, illetve akár mobilapplikációkat is kipróbálhatunk.

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

A stressz a barátunk és az ellenségünk is lehet (x)

A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?