A rák diagnosztizálása után hiábavalónak tűnhet a dohányzásról való leszokás megfontolása, és sokan úgy gondolhatják, hogy az az egyetlen öröm az életükben.

A dohányzás abbahagyása még a daganatos megbetegedés diagnózisa után is jelentős pozitív változást hozhat, nemcsak az általános egészségi állapotban, hanem a rák kezelésében és a jobb gyógyulási kimenetelben is.

Íme 3 ok, hogy miért érdemes a rák diagnózisa után megfontolni a dohányzásról való leszokást:

1. A dohányzás megnehezíti a kezelést

A kemoterápia vagy más rákkezelési lehetőségek kellemetlen mellékhatásokat okozhatnak. Ide tartozik a fáradtság, az émelygés, a hajhullás, a bőrproblémák és a fájdalom. A kutatások azt mutatják, hogy a dohányzás még súlyosbítja ezeket a mellékhatásokat. Még hat hónappal a kezelés után is a dohányosok továbbra is több mellékhatásról számoltak be a rákkezelésük során, mint a nem dohányzók. De ha a kezelés megkezdése előtt képesek leszokni a dohányzásról, valószínűleg a nemdohányzókhoz hasonló, „enyhébb” mellékhatásokat tapasztalhatnak.

2. A dohányzás miatt kevésbé hatékony a kezelés

A dohányzás számtalan módon befolyásolja a szervezetet. Hatással van a keringésre, a szív- és érrendszer egészségére, az immunrendszerre, sőt a test azon képességére is, hogy gyorsabban gyógyítsa a sebeket. A rákkezelés időtartama alatt, különösen akkor, ha műtét is történik, a dohányzás még nehezebbé teszi a test gyógyulását és növeli a szövődmények (például lassabb sebgyógyulás, sebfertőzések) kockázatát. Emellett klinikai bizonyítékok vannak arra vonatkozólag is, hogy a dohányzás megváltoztatja a kemoterápiás gyógyszerek feldolgozásának módját, így azok kevésbé hatékonyak.

daganat dohányzás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

3. A dohányzás növeli a rák megismétlődésének kockázatát

Lehetséges, hogy a daganatos megbetegedés diagnózisa után a dohányzásról való lemondás legfontosabb oka az, hogy ha kezelése sikeres, a leszokás csökkenti a kiújulás valószínűségét. Ez nyilvánvalónak tűnhet, ha tüdőrákról van szó, de a dohányzás számos más típusú daganatot is okozhat, ideértve többek között a gége, a torok, a száj, a vese, a hólyag, a máj, a hasnyálmirigy rákos megbetegedéseit. Valójában a dohányzás gyakorlatilag minden daganat esetében kockázati tényező.

Ha elsőre nem sikerül - érdemes tovább próbálkozni

A kutatások szerint egy dohányos átlagosan hétszer kíséreli meg a leszokást, mielőtt végül végleg abbahagyná. Akik segítség nélkül próbálnak leszokni a dohányzásról, csak 4-7 százalékuk jár sikerrel.

A jó hír az, hogy a leszokást nem egyedül kell megtenni. A lehetőségek széles skálája segíthet, többek között:

  • nikotinpótló termékek
  • hipnózis
  • pszichoterápia
  • akupunktúra, stb.

Kezelőorvosa is segíthet a végleges leszokásban, ami jelentősen javíthatja az életminőségét és annak az esélyét, hogy a rákkezelés sikeres lesz.

Forrás: https://health.clevelandclinic.org/smoking-cancer-diagnosis-quit-now/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.