A széklet mikrobióta transzplantációja segíthet az előrehaladott melanómában szenvedő betegek immunterápiára történő reagálásában.

Egy új tanulmány eredményei szerint az olyan bőrrákos betegek egy részénél, akik nem reagálnak az immunterápiás gyógyszerekre, a bélmikrobiom, vagyis a bélben lévő mikroorganizmusok összetételének a széklettranszplantációval történő módosítása segíthet reagálni az immunterápiás gyógyszerekre.

A vizsgálatban néhány olyan előrehaladott melanómában szenvedő beteg vett részt, akik kezdetben nem reagáltak az immunterápiával végzett kezelésre. Miután azonban székletmikrobióta transzplantációt kaptak egy olyan „donor” betegtől, aki reagált a PD-1 és PD-L1 inhibitoroknak nevezett immunterápiás gyógyszerekre, ők is reagálni kezdtek az immunterápiára. Az eredmények arra utalnak, hogy bizonyos székletben lévő mikroorganizmusok bejuttatása a beteg vastagbélébe segíthet abban, hogy reagálni tudjon azokra a gyógyszerekre, amelyek fokozzák az immunrendszer képességét a tumorsejtek felismerésére és elpusztítására. A bél mikrobiomjának megváltoztatása „átprogramozhatja” az immunterápiás gyógyszerekkel szemben ellenálló daganatok mikrokörnyezetét, ami javíthatja e szerek terápiás hatékonyságát.

melanóma bőrrák széklettanszplantáció
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Ez a vizsgálat az elsők között bizonyítja, hogy a rákos betegeknél a bél mikrobiom összetételének megváltoztatásával javítható az immunterápiára adott választ, vagyis a bél mikrobiomja terápiás célpont lehet a daganatos betegségek esetében is.

További kutatásokra van azonban szükség, hogy meghatározzák azokat a specifikus mikroorganizmusokat, amelyek kritikus fontosságúak a tumor immunterápiás gyógyszerekkel szembeni rezisztenciájának leküzdésében, és megvizsgálják az érintett biológiai mechanizmusokat.

Forrás: https://www.cancer.gov/news-events/press-releases/2021/fecal-transplants-cancer-immunotherapy
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.