Egyéb kockázati tényezők mellett, ha nincs elegendő védő D-vitamin a szervezetünkben, az nagyobb kockázatot jelenthet az emlőrák kialakulása szempontjából.

A D-vitamin eltér a többi mikroelemtől. A szervezetünk valójában akkor termeli a vitamint, ha a nap ultraibolya B sugárzásának tesszük ki a bőrünket. Bizonyos élelmiszerek fogyasztásával is bevihető a D-vitamin egy része. A lazac, a friss tonhal és a makréla természetes forrás. A tejet, a joghurtot és a reggeli gabonapelyheket gyakran D-vitaminnal dúsítják, de étrend-kiegészítő formájában is pótolható.

Mit mondanak a kutatások a D-vitaminról?

A D-vitamin számos, a szervezetünkben zajló folyamatban társfaktor, de a legtöbb embernél nem elégséges a „bevitele”. Az alacsony D-vitaminszint számos egészségi problémához köthető, beleértve az alábbiakat:

  • alvászavar
  • cukorbetegség
  • magas vérnyomás
  • izomgyengeség
  • szklerózis multiplex.

Az alacsony D-vitaminszint növelheti bizonyos ráktípusok, köztük az emlőrák kockázatát is. Klinikai vizsgálatok eredménye szerint azoknak a nőknek, akiknek a vérében magasabb a D-vitamin szintje, 45 százalékkal csökken a mellrák kockázata azokhoz a nőkhöz képest, akiknek a vérében alacsonyabb a D-vitamin szintje. Egy másik tanulmány alapján pedig szoros összefüggés van a magasabb D-vitaminszint és az emlődaganatos nők jobb túlélési aránya között. Fontos megjegyezni, hogy a D-vitamin génvariánsai (amelyek meghatározzák, hogy a sejtjeink hogyan „szívják” fel a vitamint) befolyásolhatják a D-vitamin képességét a daganatos betegségek megelőzésére vagy - ha már kialakult – a kevésbé súlyos kimenetelre, függetlenül a vérszintjétől.

Honnan tudhatjuk, hogy elég van-e a vérünkben?

A D-vitamin hiánya esetében nem alakulnak ki olyan gyorsan a tünetek. Hiányára utal, ha hidegebb éghajlaton élünk, ahol a téli hónapokban kevesebb napfény éri a testünket, túlsúlyosak vagyunk vagy sötétebb a bőrszínünk (a bőrben a több melanin blokkolja a nap ultraibolya B sugarait).

D-vitamin emlőrák melldaganat
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Hogyan gondoskodhatunk a megfelelő D-vitaminszintről?

Bár a D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő szedése mindenki számára biztonságos, kérjük ki a kezelőorvosunk tanácsát, ha a kórtörténetünkben vesekő van. Felnőttek esetében javasolt a napi 1000-2000 egység D-vitamin szedése, valamint félévente a vérszint ellenőrzése.

Bár számos tanulmány foglalkozott a D-vitamin és az emlőrák kockázatának összefüggésével, nincs egyetértés azzal kapcsolatban, hogy mennyi vitaminra van szükség a rizikó csökkentéséhez. A normális D-vitaminszint tartása azonban mindenképpen javasolt, mert bizonyítottan fokozza a csontsűrűséget is.

Forrás: https://health.clevelandclinic.org/vitamin-d-what-is-its-role-in-preventing-breast-cancer/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.