Tudta, hogy az emésztőszervi fertőzések körülbelül 9% -a konyhánkban lévő, az ételkészítéshez használt tárgyak és eszközök miatt alakul ki?

A kutatások során a szakemberek meghatározták azokat a legfontosabb konyhai tárgyakat és eszközöket, amelyek általában baktériumokkal szennyeződnek az ételek elkészítése során. Ezek az alábbiak:

1. Törölköző, konyharuha

A konyhában a szivacsokhoz hasonlóan a konyharuhák és a törülközők is a leginkább szennyezett használati tárgyak. Hányszor használunk törölközőt főzés után a pult letörléséhez, majd kezet mosunk és ugyanezzel a törülközővel megtöröljük a tiszta kezünket? Gyakrabban, mint gondolnánk. A kutatók azt is kimutatták, hogy a szalmonella napról-napra „szaporodik” a textíliákon és a tárgyakon, eszközökön, még azután is, hogy elmosták és leöblítették azokat. Az emésztőszervi fertőzések megelőzésének egyik legegyszerűbb módja a papírtörlő használata.

2. Okostelefon, tablet

Bármi, amit a konyhában megérintünk (például a nyers hússal való érintkezés után), kórokozókkal szennyeződhet. Ezért vagy ne használjuk ezeket az ételkészítés során, vagy tisztítsuk gyakrabban. Érdemes megfontolni, hogy kinyomtatjuk-e a receptet, hogy ne kelljen hozzáérnünk az eszközhöz. Ha nem akarjuk kinyomtatni, akkor utána mindenképpen fertőtlenítsük a telefont a gyártó előírásainak megfelelő módon.

3. Mosogató, csaptelep, hűtőszekrény, fogantyúk, szemetes tartály

Az ételkészítés során figyelembe kell venni, hogy az élelmiszerekben, azok felületén és/vagy az ételben potenciálisan fertőző betegséget okozó baktériumok vannak, és ezek megérintésével más felületekre is átvihetjük azokat. A konyhában található leggyakoribb baktériumok közé tartozik az E. coli, a szalmonella, a shigella, a campylobacter, a norovírus és a hepatitis A. Az E. coli órákig, a szalmonella körülbelül négy órán át, a hepatitis A pedig hónapokig képes életben maradni az élettelen felületeken. Érdemes tehát minden olyan felületet fertőtleníteni, amelyekkel a baktériumok „kapcsolatba kerülhettek”.

konyhai baktériumok fertőzések
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

4. Főzőedények, evőeszközök, tányérok

A sokféle konyhai eszköz mellett fontos tisztában lenni azzal is, hogyan használjuk a főzőedényeket, az evőeszközöket és a tányérokat. Például amikor villával tesszük a nyers húst a grillre, utána mosogassuk el, ha ugyanazt a villát tervezzük használni az étkezéshez is. Fertőtlenítsük az edényeket, evőeszközöket és tányérokat fertőtlenítő hatású mosogatószerrel folyó, forró vízben. Ügyeljünk arra, hogy teljesen szárítsuk meg azokat, mielőtt betesszük a szekrénybe.

5. Kezek

Akár hisszük, akár nem, gyakran előfordul, hogy az emberek nem mosnak kezet olyan gyakorisággal vagy módon, amely a baktériumokkal történő szennyeződésének csökkentéséhez szükséges lenne. Ételkészítés és étkezés előtt mindig mossunk kezet fertőtlenítő hatású folyékony szappannal.

6. Gyümölcsök és zöldségek

A baktériumok megtalálhatók a gyümölcsökön és zöldségeken is, így ha nem mossuk meg őket az ételkészítés vagy a fogyasztás előtt, hányingerrel, hányással és hasmenéssel járó emésztőszervi fertőzést okozhatnak.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.