A COVID-19 számos tünetet okozhat, amelyek közül néhány teljesen más betegségre is utalhat, viszont egy tünetegyüttes egyértelműen azt jelzi.

A SARS-CoV-2-vel fertőzött betegek gyors felismerése kulcsfontosságú a vírus további terjedésének megakadályozásában, a korlátozott vizsgálati kapacitások mellett pedig fontos a COVID-19 tesztek lehető leghatékonyabb alkalmazása is. Ez azt jelenti, hogy tudni kell, a számos légúti tünet közül melyik jelzi a pozitív eredményű PCR-tesztet, nem pedig megfázást vagy influenzát.

A következő hét tünet együttes „fennállása” utal az új koronavírus okozta fertőzésre:

  • a szaglás elvesztése vagy megváltozása
  • az ízérzés elvesztése vagy megváltozása
  • hidegrázás
  • láz
  • újonnan kialakuló tartós köhögés
  • étvágytalanság
  • izomfájdalom.
covid pcr teszt
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Ezek a tünetek mind hozzájárultak a pozitív tesztelési eredmények növeléséhez: azoknál, akiknél több tünet jelentkezik, nagyobb a pozitív tesztelés kockázata, mint azoknál, akik csak egy tünetről számolnak be. A kutatók azt is kiszámították, hogy ha a fenti 7 tünet közül legalább egyet jelentő összes személyt tesztelnek, az új koronavírus okozta fertőzések akár 75 százaléka is kimutatható, vagyis összességében ez a 7 tünet javíthatja a COVID-19 fertőzés minél korábbi észlelését. Használatuk maximalizálja az esetek diagnosztizálási arányát a közösségekben, és különösen releváns lenne olyan helyzetekben, amikor a tesztkapacitás korlátozott.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.