A szervezet vírusfertőzésre adott természetes válasza az, hogy antitesteket termel, amelyek közül néhány közvetlenül képes befolyásolni a vírus replikációs képességét.

A COVID-19 pandémia korai szakaszában a kutatók igyekeztek azonosítani az új koronavírus elleni leghatékonyabb antitesteket, melyeket azóta is különféle körülmények között tesztelnek a fertőzés sikeres kezelése érdekében.

Egy tanulmány megállapította, hogy az új koronavírus elleni antitest 85 százalékkal csökkentette a COVID-19-ben szenvedő betegek kórházi kezelésének szükségességét és a halálozás gyakoriságát a vizsgálatban résztvevők körében. Egy másik klinikai vizsgálatban két antitest - bamlanivimab és eteszevimab – „koktélja” 87 százalékkal csökkentette a kórházi felvétel és a halál kockázatát.

Mindkét eredmény azt sugallja, hogy a fertőzés korai szakaszában adott specifikus antitest-kezelések megelőzhetik a kórházi, intenzív terápiás osztályon történő ellátást és a halálos kimenetelt az enyhe vagy mérsékelt COVID-19-ben szenvedő betegek esetében - különösen azoknál, akiknek magas a súlyos betegség kialakulásának a kockázata (például idősek, cukorbetegek, elhízottak).

koronavírus antitest-terápia
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az antitestet tartalmazó gyógyszerek hátránya, hogy drágák és infúzióval kell beadni a betegeknek, ami kórházi felvételt vagy járóbeteg-ellátó központban történő ellátást igényel. Mivel azonban az emberek beoltása, a nyájimmunitás elérése hosszú folyamat, az úgynevezett monoklonális antitest-terápia fontos „hidat” jelenthet az oltások és a kórházban fekvő emberek számára alkalmazott kezelések között. A COVID-19 elleni vakcinát ugyan nem helyettesíti, de különösen fontos lehet azok számára, akik nem képesek immunválaszt kialakítani az oltások hatására.

Forrás: https://www.nature.com/articles/d41586-021-00650-7
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.