A fertőző betegségek vagy azok gyanúja esetén a gyermekorvosnak, a háziorvosnak és az iskola-egészségügyi ellátást végző orvosnak meghatározott feladatai vannak.

A gyermekorvosnak, a háziorvosnak és az iskola-egészségügyi ellátást végző orvosnak a jogszabályban meghatározott esetdefinícióknak megfelelő, bejelentésre kötelezett fertőző betegségeket, azok gyanúját, valamint az esetek halmozódását és a járványokat 24 órán belül jelentenie kell a népegészségügyi hatóságoknak az elektronikus járványügyi felügyeleti rendszer útján.

A járványügyi szempontból kiemelt jelentőségű kórokozók okozta megbetegedések esetében a bejelentést haladéktalanul meg kell tenni. Amennyiben a jelentések bármely adatában változás történt vagy a beteg kórisméje tévesnek bizonyult, helyesbítő jelentést kell küldeni. A kijelentést akkor kell megtenni, ha a bejelentett fertőző megbetegedésben szenvedő személy szövődménnyel, tartós szervi károsodással gyógyult vagy a fertőző megbetegedés következtében hunyt el. Ezen kívül a gyermekorvosoknak az általuk észlelt és ellátott fertőző betegekről nyilvántartást kell vezetniük meghatározott adattartalommal.

járvány háziorvos
Forrás: unsplash.com

Az orvosoknak és az egészségügyi dolgozóknak minden szükséges felvilágosítást, utasítást meg kell adniuk a fertőző betegnek, a fertőző betegségben szenvedő gyermekek szüleinek, gondviselőinek és a beteg környezetében élőknek a fertőzések és a járványok megelőzése érdekében a jogszabályok és szakmai irányelvek alapján. A fertőző beteget kezelő orvosnak a beteg elkülönítésére (szükség esetén kórházba szállítására), a fertőtlenítésre, a környezet járványügyi megfigyelésére és a korlátozó intézkedésekre vonatkozóan közvetlenül intézkedik, tájékoztatva a népegészségügyi hatóságot.

Gondoskodnia kell a beteg környezetében élők megbetegedési veszély esetén kötelező vizsgálatairól, a vizsgálati minták laboratóriumba juttatásáról, védőoltásairól és a megelőző gyógyszeres kezelésről. Az oltandók és a megelőző gyógyszeres kezelésben részesítendők körét a népegészségügyi hatóság a járványügyi vizsgálat adatai alapján határozza meg, illetve biztosítja a szükséges oltóanyagot és a kezeléshez szükséges gyógyszert.

Forrás: 26/1997. (IX. 3.) NM rendelet az iskola-egészségügyi ellátásról, 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet a fertőző betegségek és járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről, 1/2014. (I. 16.) EMMI rendelet a fertőző betegségek jelentésének rendjéről
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.