A járvány kezdete óta számtalan alkalommal olvashattunk és hallhattunk már a maszkviselés fontosságáról, a téves információk azonban továbbra is a köztudatban keringenek. Az egyre növekvő számú bizonyítékok viszont arra utalnak, hogy a maszk viselése hatékonyan segíthet a COVID-19 gyakoriságának csökkentésében.

A pandémia első időszakában a nemzetközi egészségügyi és járványügyi szervezetek egymással ellentétes ajánlásokat fogalmaztak meg a lakossági maszkviseléssel kapcsolatban, ami összezavarta az embereket. Az orvostudomány azóta is folyamatosan fejlődik, egyre többet tudnak meg a koronavírusról, de a maszk viselése jelenleg az egyik leghatékonyabb és legolcsóbb módszer a COVID-19 megelőzésére.

A maszkviselés alapvető fontosságú a vírus terjedésének megakadályozásában

Már számos vizsgálat bizonyította, hogy egyrészt a tünetmentes emberek is fertőzőképesek, másrészt a nyálcseppek akár 8 méterre is eljuthatnak. A maszk azonban hatékonyan gátolja a nyálcseppek, és az azokban található koronavírusok és más kórokozók (például influenzavírus) kijutását a levegőbe. Ezáltal pedig jelentősen csökken a COVID-19 gyakorisága.

Nem politikai ügy

A COVID-19 az egész világon egy jelentős népegészségügyi probléma, és semmi köze a pártokhoz vagy a választásokhoz. A járvány ideje alatt szigorú és határozott lépésekre van szükség a koronavírus terjedésének megakadályozására, mely az emberek egészségének védelmét szolgálja. A szabályozásokban leírtak szerint kötelező a maszk használata például az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben és az ügyfélfogadási irodákban. Ezzel az intézkedéssel nem egyéni, hanem kollektív védelmet valósítunk meg.

maszk_covid_koronavirus_jarvany
Forrás: pixabay.com

Hosszú ideig viselhető

A maszkok több órán keresztül is  biztonságosan viselhetők. Az oxigénhiánytól és az asztmás rohamtól való félelemnek a legtöbb ember számára nincs realitása. Akár 14 órán keresztül is folyamatosan viselhetők, akár testmozgás, vajúdás vagy műtét közben.

Az orrot és a száját is fedje a maszk

Sok olyan embert látni, akinek csak a száját takarja el a maszk, ezzel azonban jelentősen csökken a hatékonysága, vagyis növeli önmagunk és mások megfertőzésének a kockázatát. Ne adjunk esélyt a vírusnak a terjedésre!

Forrás: ama-assn.org, mok.hu
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.