A COVID-19 betegek körülbelül egy ötöde kerül kórházba. Túlnyomó részük antibiotikumot kap, ami megnöveli a bélfertőzések kockázatát és a kórházban töltött időt.

A COVID-19 miatt kórházba került betegek többsége (58–95%) empirikus módon, vagyis a baktériumok mikrobiológia vizsgálatát nélkülözve kap antibiotikumokat, hogy megelőzzék a lélegeztetéssel összefüggő tüdőgyulladás és az egyéb másodlagos kórházi fertőzések miatti halálozást. Egy nemrégiben végzett elemzés eredménye azt mutatta, hogy a COVID-19-ben szenvedő, kórházi ellátást igénylő betegek csupán 7 százalékának volt bakteriológiai vizsgálattal bizonyított társfertőzése, több mint 90 százalékuk mégis empirikus antibiotikumot kapott. A nem célzott módon (vagyis a baktériumok tenyésztése és az antibiotikumok iránti érzékenységük vizsgálatán alapuló) alkalmazott antibiotikum-használat növekedésének szövődményei közé tartozik az antibiotikumok okozta hasmenés és a Clostridioides difficile okozta emésztőrendszeri fertőzés, valamint az allergiák és a krónikus gyulladásos bélbetegségek kialakulásának a kockázata. Emellett a COVID-19 betegek egészséges bélflórája megváltozik, melynek következtében fogékonyabbá válnak a normális esetben csak enyhébb fertőzéseket okozó, úgynevezett opportunista kórokozók iránt is.

probiotikum covid koronavírus
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Ezek a következmények magasabb egészségügyi költséget, hosszabb kórházi tartózkodást eredményezhetnek, és további terhet rónak a megnövelt kapacitással működő egészségügyi intézményekre.

A probléma megoldására számos lehetséges mód kínálkozik, beleértve az antibiotikumok használatára irányuló szakmai protokollokat és a probiotikumok alkalmazását az antibiotikumok gyakoribb használatával járó szövődmények megelőzésére. A nem COVID-19 betegeknél hatékonynak bizonyult specifikus probiotikus törzsek alkalmazása megakadályozhatja az antibiotikumok okozta hasmenést, a Clostridioides difficile okozta emésztőrendszeri fertőzést és lélegeztetéssel összefüggő tüdőgyulladást a COVID-19 betegeknél. Ez a módszer ígéretes megoldást jelenthet, azonban további klinikai bizonyítékokra van szükség.

Forrás: https://www.mdpi.com/2079-6382/10/4/408/htm
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.