Az új koronavírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed, de a rendszeres kéz- és felületfertőtlenítés továbbra is fontos prevenciós tevékenység.

A COVID-19 járvány első hónapjaiban úgy gondolták, hogy az új koronavírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed, vagyis a vírusrészecskéket tartalmazó apró nyálcseppek köhögéskor, beszédkor vagy tüsszentéskor átkerülhetnek egy másik ember nyálkahártyáira, bőrére és a különböző élettelen felületekre. A szennyezett felületeket megérintése után az emberek szemük, szájuk vagy az orruk megérintésével is megfertőzhetik magukat.

Egy tanulmány megállapításai szerint a SARS-CoV-2 rézfelületeken akár 4, kartonpapíron akár 24, acél- és műanyagfelületeken pedig akár 72 órán keresztül is „életben” maradhat, megőrizve fertőzőképességét. Ezt egy másik vizsgálat eredményei is megerősítették, továbbá leírták, hogy az új koronavírus a bankjegyeken, a ruházaton és a bőrön is napokig fertőzőképes maradhat.

Ezen eredmények ellenére a kórokozó által szennyezett felületek közvetítésével történő terjedés kevésbé bizonyított. Más tanulmányok eredményei szerint az új koronavírus RNS-e ugyan kimutatható volt a vizsgált felületekről vett mintákból, a vírusok azonban nem voltak képesek megfertőzni a tenyésztett sejteket, ami arra utalt, hogy már nem voltak életképesek.

covid_koronavirus_fertozes_terjedes_kezmosas_fertotlenites
Forrás: pixabay.com

Az Egészségügyi Világszervezet szakemberei szerint lehetséges, hogy a nyálcseppek az élettelen felületekre és tárgyakra kerülve megfertőzhetnek valakit, ha az a személy megérinti őket, a COVID-19 terjedésének leggyakoribb módja továbbra is a cseppfertőzés. Ez nem azt jelenti, hogy az előbbi terjedési mód soha nem fordul elő. Elővigyázatosságból fontos a rendszeres fertőtlenítő kézmosás vagy kézfertőtlenítés és a gyakran érintett felületek (például mobiltelefon, kilincs, kapcsolók, billentyűzet) fertőtlenítése. Ezen tevékenységekkel más fertőző betegségek terjedése is megelőzhetők.

Forrás: https://www.gavi.org/vaccineswork/how-important-are-surfaces-transmission-covid-19?fbclid=IwAR0KRB74zx3Ac0ooBnnpr6l8B-Bp0wicpYuH-DQTfmQdNSY2kjb1eWqleFo
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.