Bár az emberi harapások nem tűnhetnek súlyosnak, fájdalmas és potenciálisan veszélyes szövődményeket okozhatnak.

Más emlősökhöz (például kutya, medve, nagymacskák) képest az embereknek nem erős a harapásuk. Ha azonban a bőrt megsértik, az inak és az ízületek károsodhatnak.

Bár az emberi harapás nem gyakori, leginkább a játékban „harcoló” gyermekeknél fordul elő. Az emberi harapást követően a sérültek 10%-ánál alakul ki fertőzés, amelyet a nyálban található baktériumok okoznak.

Milyen típusú emberi harapások vannak?

Az „elzáródásos” harapás a leggyakoribb típus. Akkor fordul elő, amikor egy másik ember fogai olyan erővel süllyednek a bőrbe, hogy áttörik annak felületét.

Az „összeszorított” harapás akkor fordul elő, amikor valakinek az ökle „kapcsolatba kerül” egy másik személy fogaival, ami megsérti a bőrét. Bár ez a fajta harapás általában véletlenszerű, súlyosabb sérüléseket okoz, mert az inak és az ízületek is károsodhatnak, megfertőződhetnek, ami íngyulladáshoz és ízületi merevséghez vezethet.

emberi harapás fertőzés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Melyek az emberi harapás tünetei?

A sérülés helyén általános tünetként fájdalom, vérzés, duzzanat tapasztalható. Az alábbi tünetek megléte fertőzésre utalhat:

  • intenzív fájdalom és duzzanat
  • genny a seb körül
  • a seb és környéke vörös és meleg vagy forró tapintatú
  • láz, hidegrázás vagy általában rossz közérzet.

Ha az ujjat „ért” harapás után az ujja „érzéketlenné” válik, nehezebb vagy lehetetlen az ujj hajlítása vagy kiegyenesítése, ez valószínűleg az ín- vagy idegsérülés jele.

Mit kell tennie, ha megharapták?

Kevésbé súlyos harapás után óvatosan tisztítsa meg és fertőtlenítse a sebet, majd steril kötszerrel fedje le. Ha a fertőzés, esetleg az ín- vagy az idegsérülés jeleit tapasztalja, mielőbb forduljon orvoshoz. A komplikációk minimalizálása érdekében különböző vizsgálatokra (például vér- és röntgenvizsgálat, baktériumtenyésztés) és kezelésekre (például az elhalt szövet eltávolítása, tetanuszoltás, az ínsérülés műtéti terápiája) lehet szükség.

Milyen esetekben nagyobb a fertőzésveszély az emberi harapást követően?

Nagyobb a valószínűsége a harapást követően kialakuló fertőzésnek, ha:

  • a kezét, lábát, arcát és fejbőrét vagy egy érzékeny csontját, ízületét „érte” a harapás
  • az immunrendszer működését csökkentő gyógyszereket szed
  • cukorbeteg
  • alkoholizmusban szenved
  • érrendszeri betegsége van
  • 50 évesnél idősebb.
Forrás: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15745-human-bites
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.