A döntéshozóknak a bölcsészet- és társadalomtudományi ismereteket is alkalmazniuk kellene a járvány megszüntetése érdekében.

A nemzeti döntéshozók már a COVID-19 pandémia kezdetekor figyelembe vették a különböző szakértők (szakorvosok, virológusok, epidemiológusok – járványügyi szakemberek, matematikusok) tanácsait. Annak ellenére, hogy kezdettől fogva egyértelmű volt, az emberi viselkedés, a motivációk és a kultúra kulcsfontosságú az új koronavírus okozta világjárvány hatékony „kezelésében”, a társadalomtudósok szakértelmét nem „igényelték”.

Ezt a megközelítést mielőbb meg kell változtatni, hiszen tudjuk, egy járvány nemcsak biológiai, hanem társadalmi jelenség is. Az orvostudomány ugyan adott nekünk oltásokat, de a bölcsészet- és társadalomtudomány segített egyrészt eljuttatni az információkat az embereknek, másrészt megkönnyítette a döntéshozatalukat.  

A kormányoknak szembe kell nézniük a pandémia által okozott társadalmi változásokkal is, hiszen a COVID-19 súlyosbította és megszilárdította a fennálló globális és nemzeti szintű egyenlőtlenségeket, jellemzően az alábbi három területen:

1) ismeretek és foglalkoztatás

2) közösségek és kultúra 

3) egészség és jólét.

koronavírus társadalmi egyenlőtlenség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A társadalomtudósok egyértelmű következtetése az, hogy az online élet, amelyet ma olyan sokan élnek, azt jelenti, a kormányoknak a digitális infrastruktúrát kulcsfontosságú közszolgáltatásnak kell tekinteniük, és a „digitális megosztottság” csökkentésére vagy megszüntetésére kell összpontosítaniuk. Az oktatáshoz való hozzáférés elvesztése súlyosbítja a fennálló társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségeket, korlátozza a digitális készségekhez való hozzáférést és akadályozza a gazdasági haladást. A lezárások rávilágítottak a közterek növekvő értékére, valamint azok szűkösségére vagy elhanyagoltságára. Kiemelkedett a közösségek szerepe is: önkéntesek és jótékonysági szervezetek segítettek a rászorulóknak az alapvető szükségletek kielégítésében (például étkezés, magány elleni küzdelem). Emellett számos országban a kormány iránti bizalom csökkenése tapasztalható, ami negatívan befolyásolja a döntéshozók szerepét a jövőbeli népegészségügyi válságok megállítása érdekében.

Ezen változások és problémák „orvosolása” érdekében az egészségügyi és a társadalmi adatok összekapcsolására van szükség.

Forrás: https://www.nature.com/articles/d41586-021-00731-7
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.