A COVID-19 járvány a legtöbbünket váratlanul érte, a kormányoknak és intézményeknek pedig gyorsan végre kellett hajtaniuk az új biztonsági szabályokat.

A járvány „időzítése” különösen sajnálatos volt, mert az emberiség csak most kezdett igazán összpontosítani egy másik globális fenyegetésre, amely mára jelentősen romlott: a műanyagszennyezésre.

De hogyan kapcsolódik a COVID-19 járvány a műanyaghulladék problémájához? A koreai egyetemi kutatócsoport egy nemrég megjelent cikkben leírja a műanyagfogyasztás és a hulladékgazdálkodás múltbeli és jelenlegi tendenciáit, és elmagyarázzák a COVID-19 világjárvány e tekintetben kifejtett hatását, valamint azt, hogyan kell reagálnunk ezekre a változásokra.

COVID-19 műanyag hulladék
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A műanyagfogyasztás 2020-ban az egekbe szökött a járvány első hónapjaiban, a becslések szerint összesen kétszer annyi műanyaghulladék keletkezett, mint az előző évben. A növekedés jelentős része kizárólag az eldobható termékek (arcmaszkok, kesztyűk, kézfertőtlenítők, stb.) iránti kereslet megugrása miatt következett be. Egy másik oka az élelmiszerek elvitelére és a házhozszállítási szolgáltatások jelentős emelkedésével kapcsolatos, amelyek eldobható csomagolást igényelnek. Mindezek tetejébe számos, a műanyaghulladék csökkentését célzó szabályozási intézkedést és tervet el kellett halasztani vagy visszavonni a járvány idején, „megakasztva” a műanyagszennyezés elleni régóta fennálló globális harcot.

A cikkben a kutatók kiemelik, hogy hosszú távon a jelenlegi műanyaghulladék-kezelési rendszerek önmagukban nem tudnak lépést tartani a hulladékképződés becsült növekedésével, még akkor sem, ha a kapacitást növelik. A kormányoknak új ösztönzőkre és politikákra kell törekedniük a hulladékgazdálkodással kapcsolatban, látva, hogy a jelenlegi stratégiák sajnálatos módon képtelenek megbirkózni az egyszer használatos egyéni védőeszközök növekvő mennyiségével. E célok eléréséhez elengedhetetlen a jobb logisztika, valamint a műanyagok újrafeldolgozására szolgáló új kémiai és mechanikai eljárások. Ami az iparágakat illeti, törekedniük kell arra, hogy elfogadják a legújabb technológiai áttöréseket a fenntarthatóság tekintetében. Végezetül, a fogyasztói oldalon fontos, hogy minél többen alkalmazzák az újrafelhasználást, és lehetőség szerint a műanyagmentes „életmódot” válasszák.

Forrás: https://www.healthcarehygienemagazine.com/covid-19-and-plastics-how-the-pandemic-highlights-the-need-for-sustainable-waste-disposal/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.