Az érösszehúzó hatású orrcseppek és orrspray-k használatával újra „fellélegezhetünk”, azonban odafigyelés hiányában könnyen visszájára fordulhat a történet.

A náthával, illetve az allergiás megbetegedésekkel járó orrdugulás tüneti kezelésére a gyógyszertárakban vény nélkül kaphatók érösszehúzó hatóanyagú (fenilefrin, oximetazolin, tramazolin, xilometazolin) orrcseppek és orrspray-k. Az orrnyálkahártyán alkalmazott lohasztó cseppek és spray-k előnye, hogy azok gyorsan és hatásosan szüntetik meg a panaszokat. Van azonban egy tipikus mellékhatásuk, az ún. rhinitis medicamentosa. Ez a nem kívánatos hatás nem más, mint a tartós érösszehúzó hatású orrcsepp- vagy orrspray-használat által okozott orrdugulás. Paradox módon tehát épp az a patikaszer okozhat orrdugulást, amitől korábban a panasz megszűntetését várta a beteg.

orrcsepp használat
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az említett mellékhatás azonban biztonsággal megelőzhető, ha az említett hatóanyagú orrcseppeket vagy orrspray-ket nem alkalmazzák egyhuzamban 7-10 napon túl.

Erre az időtartambeli korlátozásra a betegtájékoztatókban is felhívják a figyelmet; ennek ellenére gyakori az előírt időtartalom túli, folyamatos használat.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.