Egy angol férfi a második a világon, aki legyőzte a HIV-fertőzést.

Valószínűleg egy 40 éves londoni férfi a második ember a világon, akit sikeresen meggyógyítottak a rettegett fertőzésből. 30 hónappal az antivírus terápia befejezése után is teljesen vírusmentes.

A férfi rákos volt és az őssejt-terápiával eredetileg a daganatát kezelték, de az eredmények szerint - mintegy mellékhatásként - sikeresen kigyógyították vele a HIV-fertőzésből is. Az őssejtet adományozó donortól származó ritka gén, amit kapott a „London páciens” – ahogy a tudósok hivatkoznak rá - védelmet ad számára a vírus ellen.

vírus fertőzés
Forrás: pixabay.com

A beteg immunsejtjeinek 99%-át helyettesítették a donor immunsejtjeivel. A terápia nagyon kockázatos, egyelőre elsősorban daganatkezelésre használják.

A jelenleg is használatban lévő HIV gyógyszerek hatékonyak, és jó életminőséget biztosítanak, lehetővé téve, hogy a HIV fertőzöttek hosszú és teljes életet élhessenek.

Az első HIV-fertőzött beteg, akit hasonló módon gyógyítottak meg, egy berlini férfi volt 2011-ben. A kezelés sikeres volt, és most úgy látszik ezt sikerült megismételni. Mindkét kezelt HIV fertőzött vírusmentes.

Forrás: ittps://www.independent.co.uk/news/health/hiv-patient-cured-adam-castillejo-london-b1815673.html
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.