A háromnapos láz magas lázzal, majd kiütésekkel járó, enyhe lefolyású fertőző betegség, mely leginkább a kisgyermekeket érinti.

A háromnapos láz (exanthema subitum, hatodik betegség, roseola infantum) magas lázzal, majd kiütésekkel járó, enyhe lefolyású fertőző betegség, mely leginkább a 6 hónapos és 2 év közötti gyermekeknél fordul elő.

A fertőzésen a gyermekek kb. 90%-a átesik. Kizárólag emberről emberre terjed cseppfertőzéssel (például köhögés, tüsszentés), de indirekt kontaktussal (például közös használatú poharak, evőeszközök, játékok) és várandósság idején a méhlepényen keresztül is átadható a kórokozó. A beteg az átlagosan 7-14 napos lappangási időszakban fertőzésképes. Nem szezonális betegség, az év bármely szakaszában előfordulhat.

Kórokozó

A Humán Herpesvírus 6, mely kizárólag az embert betegíti meg. A gyógyulást követően, főként a nyálmirigyek sejtjeiben az élet végéig megmarad. Időnként, tünetmentes formában reaktiválódva a nyál újra fertőzőképessé válik. A vírus a felső légutak nyálmirigyeinek sejtjeiben szaporodik, majd megfertőzik a környéki nyiroksejteket. A fertőzött nyiroksejtek a nyirokkeringés révén eljutnak a különböző szervekbe (például központi idegrendszer), melyek megbetegedése felelős a fertőzés fő tünetének megjelenéséért.

Tünetek

A fertőzés első tünete a hirtelen fellépő magas, 39°C feletti láz, mely általában három napig tart. Ekkor a törzsön, a nyakon és a karokon rózsaszín, nem viszkető kiütések jelenhetnek meg, melyek 1-2 nap múlva elmúlnak. Kísérő tünetként a nyaki nyirokcsomók és a szemhéjak duzzanata, felső légúti tünetek (például orrfolyás) és hasmenés is előfordulhat. Szövődményként lázgörcs, súlyosabb esetben tüdőgyulladás vagy agyvelőgyulladás is kialakulhat.

haromnaposlaz_fertozes_gyermekkor
Forrás: pixabay.com

Vizsgálatok

Általános orvosi vizsgálatra, jellemző tünetek hiányában vérvizsgálatra (ellenanyagok kimutatása) van szükség.

Kezelés

Néhány nap alatt magától gyógyuló betegség. Tüneti kezelésként lázcsillapítók adhatók, valamint javasolt a bőséges folyadékpótlás.  Az aszpirin hatóanyagot tartalmazó gyógyszer adását kerülni kell, mert a gyermekeknél növeli a Reye-szindróma (agyvelő- és májgyulladás) kialakulásának esélyét.

Megelőzése

Egyetlen módja a vírushordozók elkerülése.

Forrás: Barcs I, Szalka A.: Mikrobiológia. Fertőző gondolatok. Budapest, Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, Budapest, 2013.
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.