A kutatók keresik a szokatlan, nagyon ritka véralvadás rendellenesség és az Oxford – AstraZeneca COVID-19 vakcina közötti lehetséges összefüggéseket.

Hetekig tartó vizsgálat után az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2021. április 7-én jelentette be, hogy lehetséges kapcsolat van a vérrögök és az oltóanyag között. Ennek ellenére ez az alvadási rendellenesség annyira ritka, hogy a vakcina előnyei még mindig felülmúlják annak kockázatát, hiszen a COVID-19 okozta halálozás kockázata sokkal nagyobb, mint az ezekből a mellékhatásokból eredő halálozás kockázata.

Dr. Sabine Eichinger, a Bécsi Orvostudományi Egyetem hematológusa az elsők között vette észre ezt az alvadási rendellenességet, a vérrögök furcsa kombinációját, amely veszélyes és potenciálisan végzetes is lehet, ha blokkolja az agy vagy a tüdő véráramlását. A vérrögök a test szokatlan részein is megjelentek, például az agyban és a hasban, nem pedig a lábakban, ahol a leggyakoribb a mélyvénás trombózis.

A hematológus szakorvos korábban hasonló jelenséggel találkozott néhány olyan embernél, akiket vérhígító gyógyszerrel (heparin) kezeltek. A heparint általában a véralvadás megelőzésére használják, de nagyon ritka esetekben kiválthatja az ún. heparin által indukált trombocitopénia (HIT) nevű szindrómát, amely vérrögképződést okoz.

covid vakcina vérrög mellékhatás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az EMA felkérte az AstraZenecát, hogy végezzenek vizsgálatokat, beleértve a vakcina véralvadásra gyakorolt ​​hatásának meghatározására szolgáló laboratóriumi vizsgálatokat és a klinikai vizsgálatokból származó adatok értékelését, hogy további információk álljanak rendelkezésre a kockázati tényezőkről. Bár vannak olyan jelentések, amelyek szerint a szindróma gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál, különösen a 60 évesnél fiatalabbaknál, még nem bizonyított, hogy a nők nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Számos országban az egészségügyi dolgozókat részesítették előnyben az oltások megkezdésekor, és a nők alkotják ennek a munkaterületnek a nagyobb részét.

Forrás: https://www.nature.com/articles/d41586-021-00940-0
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.