Az elmúlt évtizedekben az antibiotikumoknak ellenálló, rezisztens baktériumok aránya folyamatosan emelkedik, ami világszerte komoly aggodalomra ad okot.

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) szakemberei a jelentős egészégi, egészségügyi és gazdasági kihatással járó antimikrobiális rezisztenciát a globális egészség tíz veszélye közé sorolták. Az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok súlyos, főleg kórházi fertőzéseket okoznak, amelyeket nehéz (vagy lehetetlen) kezelni, és amelyek gyakran halálhoz vezetnek. Az ezen a területen végzett gyógyszeripari kutatások azonban nem tartanak lépést ezzel a problémával, így az új és hatékony terápiás szerek nem biztosítottak.

Emiatt a kutatók és a klinikusok növekvő érdeklődést mutatnak a növények és azok származékai iránt, mivel ezek a potenciális molekulák általában széles terápiás hatásspektrummal rendelkeznek. Számos olyan gyógyszer - beleértve az antibiotikumokat is -, amelyet régóta használnak az orvostudományban, egy vagy több növényi eredetű vagy szintetikusan módon belőlük fejlesztett összetevőt tartalmaz.

illóolaj antibiotikum fertőzés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A különféle vizsgálatok eredményei szerint az illóolajok, vagyis az aromás növényekből kivont komplex biokémiai keverékek (például citrus, teafa és eukaliptusz illóolaj) széles spektrumú antimikrobiális hatást mutattak a kórokozókkal szemben, főleg az antimikrobiális gyógyszerek aktivitásának fokozásával. Utóbbi következtében csökkenthető az antibiotikumok minimális terápiás dózisa, ezáltal pedig a rezisztens baktériumok kifejlődésének a kockázata. Ezért ezek a természetes vegyületek önmagukban vagy kombinációban hatékony megoldást jelenthetnek az antibiotikumokkal szemben rezisztens kórokozók által kiváltott fertőzések ellen.

Forrás: https://www.mdpi.com/2079-6382/10/4/417/htm
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.