A manapság alkalmazott robotok olyan komplex rendszerek, amelyek az emberekkel együtt működnek, és folyamatosan bővülő feladatsorozatokat végeznek el.

A Johns Hopkins egészségügyi központ kutatói szerint az ember és a robot interakciójának fejlődése - például a robotok érzékelésének és döntéshozatali képességeinek javítása - meghatározza, hogy a jövő robotjai képesek lesznek-e segíteni a kórházakat és a járványügyi szakembereket a potenciális, jövőbeli járványok előrejelzésében és a szükséges megelőző intézkedések meghatározásában.

Az egészségügyben alkalmazott robotok nagymértékben javították a betegellátást és a szolgáltató biztonságát a COVID-19 során: minimalizálták a fertőzött betegek és az ellátók közötti kapcsolatot, valamint csökkentették az egyéni védőeszközök iránti igényt, így több idejük maradt az egészségügyben dolgozóknak arra, hogy a kritikusabb feladatokra összpontosítsanak.

Vajon a COVID-19 járvány milyen váratlan újításokat indított el az automatizálás terén? Az alapvető képességekkel rendelkező, bár kifinomult rendszerű robotok számos feladatot el tudnak látni a kórházakban, például ételszállítás, takarítás, fertőtlenítés, egyszerűbb ápolási feladatok. A mérnökök felismerték, hogy olyan rendszereket kell „építeniük”, amelyek könnyen adaptálhatók a pillanat kihívásaihoz. Fontos szempont a telepíthetőség és az, hogy egy nem szakértő felhasználó milyen gyorsan tudja testre szabni a robotot.

covid robot
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A jövőbeli robotok jelentősebb szerepet játszhatnak a fertőző betegségek ellátásában, de még mindig vannak akadályai annak, hogy a következő világjárvány bekövetkezésekor készen álljanak a roboteszközök. A kutatásoknak az egészségügyi robotok autonómiájának és tanulási stratégiáinak előmozdítására kell összpontosítaniuk, hogy korlátozott felügyelet mellett is tudjanak feladatokat végrehajtani. Az egészségügyi robotok számára a legreálisabb megközelítés a közös autonómia, amely ötvözi az orvosok szaktudását a robotok (finommotorikus) képességeivel. A mérnökök jelenleg az intenzív terápiás osztályokon alkalmazható robot fejlesztésén dolgoznak. Céljuk, hogy a például egyéni védőeszközöket nem igénylő robotok az alapvető, egyszerűbb betegápolási feladatokon túl kezeljék a lélegeztetőgépeket vagy segítsenek a tüdő ultrahangos képalkotó vizsgálatában 3D kameráik és erőérzékelőik által.

Forrás: https://hub.jhu.edu/2021/03/30/robots-in-health-care-settings-challenges-advantages/?mc_cid=7d18811bd8&mc_eid=6f167798c4
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.