A jelenleg rendelkezésre álló COVID-19 elleni vakcinákat különféle életkorú felnőtteken tesztelték, de vannak olyanok, akiknek egyelőre kerülniük kell az oltást.

Az oltások, így a SARS-CoV-2 vírus elleni vakcina az egyik leghatékonyabb prevenciós eszköz, de vannak olyan emberek, akiknek kerülniük kell az oltást vagy az orvosnak gondosan mérlegelniük kell a kockázatokat és előnyöket.

Súlyosabb allergiában szenvedők

A vakcina kísérletek eddigi adatai szerint nincs összefüggés a súlyos, allergiás kórelőzmények és az anafilaxia fokozott kockázata között. Csak azok az emberek nem kaphatják meg az oltást, akik allergiás reakciót tapasztaltak egy mRNS COVID-19 vakcina első dózisát követően vagy annak egyik komponensére (például polietilénglikol és a kapcsolódó poliszorbát nevű molekula) érzékenyek. Az eddig jóváhagyott COVID-19 elleni vakcinák egyike sem tartalmaz tojásfehérjét vagy latexet, így az ezekre az anyagokra allergiás emberek beolthatók.

16 év alatti gyermekek

A gyermekek a diagnosztizált COVID-19 esetek kevesebb, mint három százalékát teszik ki, esetükben általában kevésbé súlyos a fertőzés lefolyása és jobb a betegség kimenetele, mint a felnőtteknél, ezért jelenleg nem prioritás az oltásuk. A COVID-19 elleni vakcinákat nem tesztelték 16 évesnél fiatalabb gyermekeknél, ezért biztonságosságra és hatékonyságra vonatkozó adatok nem állnak rendelkezésre. Emiatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem javasolja a gyermekek oltását, még akkor sem, ha magas kockázatú csoportba tartoznak.

Krónikus betegségben szenvedők

A krónikus betegségek (például magasvérnyomás betegség, cukorbetegség, asztma) esetében az oltások biztonságosan és hatékonyan alkalmazhatók. Az oltások egyike sem tartalmaz élő vírust, ezért nincs ok azt gondolni, hogy az immunrendszer legyengülésével járó betegségekben szenvedők számára nem lennének biztonságosak, de lehetséges, hogy az oltóanyagra adott immunválaszuk gyengébb lehet, így a védettségi szint alacsonyabb lehet. A WHO azt javasolja, hogy ezen betegek esetében a kezelőorvossal együtt döntsenek az oltásról.

covid_koronavirus_oltas_vakcina_allergia_terhesseg
Forrás: pixabay.com

Várandós és szoptató nők

A terhes nőket kizárták az oltások klinikai vizsgálatából, így nincs elegendő adat annak megállapításához, hogy számukra biztonságosak-e vagy sem. A várandós nőknél magasabb a súlyos lefolyású COVID-19 kockázata, mint a nem terhes nőknél, a WHO azonban egyelőre nem javasolja az oltásukat, bár fontolóra lehet venni, ha elkerülhetetlenül magas az expozíció kockázata. Nincs ismert kockázat a nem élő oltások szoptatás alatt történő beadásával kapcsolatban, így a COVID-19 elleni vakcinát fel lehet ajánlani a szoptató nőknek.

Forrás: https://www.gavi.org/vaccineswork/who-cant-have-covid-19-vaccine?fbclid=IwAR1Nh9BilKH4CKnoIiGpjE5AztGGCNT2f2Q9VYM3Z229ueuBNJBZu2OsIKQ
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.