A lepkehimlő, vagyis az ötödik betegség az 5 és 15 év közötti gyermekek enyhe, kiütésekkel járó fertőző betegsége.

A lepkehimlő, más néven erythema infectiosum vagy ötödik betegség az 5 és 15 év közötti gyermekek enyhe, kiütésekkel járó fertőző betegsége, de a szülők és a gyermekekkel foglalkozó személyeket is érintheti.

Gyakorisága

A fertőzésen az emberek többsége már gyermekkorában átesik. Kizárólag emberről emberre terjed cseppfertőzéssel (például köhögés, tüsszentés), de direkt (például a hólyagok váladékának megérintése) és indirekt kontaktussal (például közös használatú poharak, evőeszközök, játékok) is átadható a kórokozó. Az átlagosan 4-14 napos lappangási időszakban a beteg már fertőzésképes, ezért a közösségekben (például óvoda) az óvintézkedések ellenére is kialakulhatnak járványok. A beteg a tünetek megjelenését megelőző egy héten adja át a kórokozót; a fertőzőképesség a tünetek megjelenéséig tart. A lepkehimlőn átesett személy általában egy életre védetté válik. Leggyakrabban a téli és tavaszi hónapokban fordul elő.

Kórokozó

A Humán Parvovírus B19, mely kizárólag az embert betegíti meg. A vírus az orr nyálkahártyáján megtelepedve és szaporodva pár nap múlva a véráram útján eljut a légzőszervrendszerbe, melynek következtében kialakulnak az „influenzaszerű” tünetek. A fertőzést követő 18. nap környékén ismét a véráramba jut, megfertőzve a bőrsejteket és kialakítva a jellegzetes tüneteket.

Tünetek

Az esetek többségében a fertőzés tünetmentesen zajlik vagy csak légúti tüneteket okoz. Klasszikus formájában hőemelkedéssel, levertséggel, torokfájással kezdődik. Ezt követően a beteg arcának mindkét oldalán megjelennek „lepkefoltszerűen” a kiütések, melyek a törzsön és a végtagokon is megjelenhetnek. 

Vizsgálatok

Az általános orvosi vizsgálat elegendő.

lepkehimlo_gyermekbetegseg_fertozes
Forrás: pixabay.com

Kezelés

A lepkehimlő néhány nap alatt magától gyógyul. A fellépő tünetek enyhítésére fájdalom- és a lázcsillapítók adhatók. Az aszpirin hatóanyagot tartalmazó gyógyszer adását kerülni kell, mert a gyermekeknél nagyon ritkán Reye-szindrómát (agyvelő- és májgyulladás) okozhat.

Megelőzés

Egyetlen módja a vírushordozók elkerülése, mely különösen a fertőzésen még át nem esett várandós nők számára javasolt (például járvány idején kerüljék az óvodákat és iskolákat).

Forrás: http://ecdc.europa.eu/en/publications/Publications/systematic-review-incubation-period-shedding-children.pdf
Borítókép forrása: pixabay.com

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.