A kétdózisú vakcinák mindkét adagjának beadása szükséges a teljes védettség kialakításához, azonban sok ember valamilyen ok miatt kihagyja a második dózist.

A kísérleti szakaszban végzett kutatások a két dózisú vakcinák mindegyike esetében azt mutatták, hogy az első adag beadása után egy bizonyos idő elteltével a COVID-19 iránti immunitás emelkedett, de a második dózis elősegíti a magasabb fokú védettséget, vagyis két adaggal védettebbek vagyunk, mint egy dózissal. Annak, hogy miért hagyják ki az emberek a második adagjukat, többféle oka (például nem jó az oltási időpont, félelem a második dózis utáni mellékhatásoktól) lehet.

Mindkét adag beadása fontos, mert a magas hatékonyság mellett érhető el az új koronavírus okozta fertőzés súlyos kimenetele, az intenzív terápiás osztályon történő ellátás, a lélegeztetés és a halálozás elleni védettség. Az emlékeztető dózis általában lehetővé teszi immunrendszerünk számára, hogy a vírussal kapcsolatos információit hosszabb ideig megőrizze a memóriasejtekben, így az új koronavírussal való újabb találkozás esetén hatékonyabb védelmet biztosít.

covid védőoltás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Nem mindenki esetében ugyanolyan az immunitási szint az első adag oltás beadása után, vagyis ha a családjában mindenki megkapta az első adag oltóanyagot, az nem azt jelenti, hogy mindenki ugyanúgy védett. Azzal, hogy mindenki megkapja a második adagot, megvédjük önmagunkat, családunkat és közösségünket is, hiszen ha minél több ember megkapja mindkét dózist, annál közelebb kerülünk a nyájimmunitáshoz is. Utóbbi kifejezés azt jelenti, hogy amikor a lakosság nagy része beoltott, a vírus kevésbé tud terjedni, de ha nem mindenki kapja meg mindkét dózist, nem érhető el a nyájimmunitás.

Forrás: https://health.clevelandclinic.org/why-its-important-to-get-your-second-covid-19-vaccine-dose/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.