Bár még mindig sok az ismeretlen, számtalan kérdés merülhet fel az emberekben az új koronavírus legújabb variánsával, az Omicronnal kapcsolatban.

Mi az új koronavírus Omicron változata?

Először Dél-Afrikából jelentették az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) a B.1.1.529-et, melyet aggodalomra okot adó változatnak minősítettek, és november 24-én Omicronnak neveztek el. Ezt követően számos ország korlátozta a Dél-Afrikába és az onnan történő utazást.

Mi miatt ad okot ad aggodalomra az Omicron?

Az elmúlt hetekben a COVID-19 fertőzések száma meredeken emelkedett Dél-Afrikában, ami egybeesett a COVID-19 Omicron variánsának észlelésével. Ezt a változatot a mutációk száma teszi aggályossá, ami hatással lehet az Omicron terjedésének „könnyűségére” vagy az általa okozott betegségek súlyosságára.

omicron koronavírus
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mennyire fertőző az Omicron változat?

Mivel az Omicron variáns még új, a szakemberek számára még nem ismert, hogy ez a változat könnyebben terjed-e emberről emberre. Míg Dél-Afrika Omicron által érintett területein emelkedett azoknak a száma, akiknél pozitív lett a COVID-19-teszt, jelenleg epidemiológiai vizsgálatok folynak annak érdekében, hogy jobban megértsék, ennek oka maga az új változat, vagy esetleg más tényezők okozzák-e.

Az Omicron súlyosabb betegséget okoz?

Az sem világos, hogy az Omicron variáns súlyosabb tünetekkel járó fertőzést okoz-e. Az előzetes adatok azonban arra utalnak, hogy Dél-Afrikában nőtt a kórházi kezelések aránya. Bár ez aggasztó, ennek oka lehet az Omicronnal való fertőzés helyett a fertőzöttek számának általános növekedése is.

Melyek az Omicron variáns tünetei?

Nincs olyan információ, amely arra utalna, hogy az Omicronnal kapcsolatos tünetek különböznének más változatoktól. Az Omicron változat valódi súlyossági szintjének megértése több hetet is igénybe vehet.

Fokozott az újrafertőződés veszélye?

Még a kutatás folyamatban van, de az előzetes bizonyítékok arra utalnak, hogy megemelkedhet az Omicron variánssal való újrafertőződés kockázata. Ez azt jelenti, hogy a korábban pozitív COVID-19-teszttel rendelkező emberek könnyebben újrafertőződhetnek Omicronnal.

Szükségesek-e a COVID-19 vakcinák az Omicron ellen?

A dél-afrikai adatok az Omicron változat fokozott átadhatóságára utalnak, így rendkívül fontos, hogy mindenki, aki nincs teljesen beoltva a COVID-19 ellen, beoltassa magát a három elérhető oltóanyag valamelyikével. A teljesen beoltottak pedig kapjanak egy emlékeztető oltást a COVID-19 Omicron, Delta és mások elleni fokozott védelme érdekében.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.