A halláskárosodás frusztráló azok számára, akiknél fennáll ez a probléma, sőt a legújabb kutatások szerint a járászavarokkal és a demenciával is összefügg.

Egy tanulmányban, amelynek során 639 felnőttet követtek közel 12 éven keresztül, megállapították, hogy az enyhe halláskárosodás megduplázta a demencia kockázatát. A mérsékelt károsodás megháromszorozta a kockázatot, míg a súlyos esetekben ötször nagyobb volt a demencia kialakulásának a valószínűsége. Emellett az agyi vizsgálatok azt mutatják, hogy a halláskárosodás hozzájárulhat az agysorvadás (az agyállomány - a képalkotó vizsgálatok leletein szabad szemmel látható – pusztulása különböző idegrendszeri és egyéb betegségek következtében) és az egyensúlyavarok, elesések gyorsabb kialakulásához, közvetve pedig a társadalmi elszigeteltséghez és a demenciához is.

A hallókészülékek segítenek a halláskárosodásban szenvedő embereknek, hogy újra kapcsolatba lépjenek a családtagjaikkal, a barátaikkal és a külvilággal. Sajnos azonban van néhány alaptalan tévhit, amelynek következtében nem minden érintett használ hallókészüléket. Ezek az alábbiak:

"Nem olyan rossz a hallásom."

A hallókészülék felhasználói átlagosan 10 évet várnak, mielőtt segítséget kérnének a halláskárosodás miatt. Ezen idő alatt azonban a szeretteivel való kommunikáció megnehezül, a társadalmi elszigetelődés és az egészségi kockázatok pedig fokozódnak, ezért nagyon fontos a mielőbbi egészségügyi ellátás.

"A hallókészülék viselése azt jelenti, hogy öreg vagyok, és erre még nem vagyok kész."

Rengeteg hallássérült ember ül csendben, ahelyett, hogy csatlakoznának a beszélgetésekhez, mert attól tartanak, hogy a hallási problémák miatt kevésbé kompetensnek tűnnek. Az igazság: a másokkal való kapcsolat elősegítheti, hogy az agy fiatalabb maradjon.

hallásvesztés halláskárosodás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

"Nem tetszik a hallókészülékek kinézete."

A jelenlegi hallókészülékek és az úgynevezett cochleáris implantátumok (olyan eszközök, amelyek a súlyosan nagyothallók és siketek jó részének lehetőséget kínál a hallásra) kisebbek és kevésbé szembetűnők. Még hírességek is (például Bill Clinton volt amerikai elnök) is büszkén viselik azokat.

"Úgy tudom, hogy a hallókészülékeket nehéz használni."

Van egy átmeneti időszak, amikor a központi idegrendszer alkalmazkodik a hallókészülékkel történő élethez, így tesztelhető, hogy a kiválasztott készüléktípus megfelelő-e.

„A hallókészülékek túl sokba kerülnek.”

A számtalan készülékek között vannak olcsóbb árfekvésű és „nagyobb tudású”, drágább eszközök is. A legtöbb hallókészülék pedig TB-támogatással is elérhető. Ugyanakkor a megfelelő készülék kiválasztásában audiológus szakembernek kell segítenie az orvosszakmai szempontok figyelembe vételével.

Forrás: https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/the-hidden-risks-of-hearing-loss
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.