A legtöbbször a gyermekek hasfájása önmagától megszűnik az otthoni gyógymódok hatására, de néha a valamilyen komolyabb problémát jelez.

Íme, 5 tény a szülőknek a gyermekkori hasfájással kapcsolatban:

1. "Gyomorinfluenza": ez valójában nem az influenzavírus okozta gyomor-bélhurut, de a 3-5 napig tartó, hasfájással, hasmenéssel, hányással vagy lázzal járó betegséget általában vírus okozza. Orvosi kezelést nem igényel, de ügyelni kell arra, hogy gyermek sok folyadékot fogyasszon. Amennyiben vér van a székletben vagy hányadékban, a tünetek 5 napnál tovább tartanak, magas láz jelentkezik vagy a kiszáradás jelei (például száraz ajkak, csökkent vizeletmennyiség, sápadt bőr vagy fáradékonyság) tapasztalhatók, mielőbb szakorvosi ellátásra van szükség.

gyermekkori hasfájás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

2. Gyomorégés: már gyermekkorban is előfordulhat. A refluxot gyakran nehéz pontosan meghatározni, különösen nagyon fiatal gyermekeknél, de a hányás gyakran jellegzetes tünete a savanyú szájíz, a has felső részének fájdalma és a túlzott böfögés mellett. Szükség esetén gyógyszerekkel (savlekötők, protonpumpa-gátlók, stb.) kezelhető. Az étrend megváltoztatása is segíthet. A refluxos gyerekeknek kerülniük kell a szénsavas italokat, a narancslét, a paradicsomalapú és a fűszeres ételeket, valamint bizonyos gyógyszereket (például ibuprofen), melyek irritálhatják a gyomrot.

3. Székrekedés: a székrekedés a hasi fájdalom gyakori oka a gyermekeknél. Ha több rostot adunk a gyermek étrendjéhez az almalé (lehetőleg édesítetlen) vagy az aszalt szilva mellett, az valóban segíthet. A régóta fennálló székrekedés más egészségi problémákra utalhat, mint például lisztérzékenység, a pajzsmirigy alulműködése. Az esetleg véres széklettel vagy a vérző végbélnyílás súlyosabb, orvosi ellátást igénylő állapot.

4. Folyadékhiány: a sok folyadék fogyasztása fontos, és nem csak azért, hogy a gyermekek hidratáltak legyenek. A bőséges folyadékfogyasztás segít fenntartani az egészséges bélműködést is. Ügyelni kell arra, hogy a gyermek által fogyasztott folyadék legalább felének sima víznek kell lennie. Kerülni kell a szénsavas üdítőitalokat és más cukros italokat, beleértve az édesített gyümölcsleveket, az ízesített vizeket és a sportitalokat. A túl sok cukor valójában gyomorfájást okozhat, nem beszélve az elhízásról és az ezzel összefüggő hosszú távú egészségi problémákról.

5. Lehet, hogy nem csak gyomorfájásról van szó: a gyomorfájás legtöbbször nem jelez komolyabb problémát, de a szülőknek figyelembe kell venniük annak „hosszát” és az egyéb tüneteket is. A gyermek hasának jobb alsó részében fellépő akut fájdalom a vakbélgyulladás jele, ezért haladéktalanul orvoshoz kell vinni. Emellett a gyomor-bélhurutnak tűnő visszatérő fájdalomrohamok a gyulladásos bélbetegség jelei lehetnek, különösen akkor, ha a családban már van ilyen betegség. A hosszan tartó visszatérő gyomorfájást ételallergia, lisztérzékenység, paraziták és laktóz-intolerancia is okozhatja.

Tehát, ha a gyermek hasfájása súlyosabbnak tűnik, mielőbb javasol a gyermek háziorvos felkeresése.

Forrás: https://health.clevelandclinic.org/stomach-aches-5-things-parents-should-know/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.