Az alkalmankénti kézremegés bármely életkorban előfordulhat, de egyre gyakoribb a kor előrehaladtával. Mire kell figyelni és mikor kell segítséget kérni?

Amikor az emberek remegést látnak az idősebb felnőtteknél, a Parkinson-kórra gondolnak, amely egy krónikus, súlyosbodó mozgászavar. De nem szabad elhamarkodottan erre következtetni. Néhány dolgot kell szem előtt tartania, ha önmagánál vagy egy családtagjánál kézremegést észlel.

Fontos, hogy mikor jelentkezik a remegés

Ha kézremegés lép fel egy cselekvés (például fogás, írás) során, azt aktív remegésnek nevezzük. Az aktív remegés általában nem utal súlyos neurológiai rendellenességre, például Parkinson-kórra. Ennek ellenére jó ötlet beszélni az orvosával, aki meg fogja keresni a kiváltó okokat. Például az esszenciális tremor, egy másik sokkal gyakoribb mozgászavar, gyakran 50 éves kor után jelentkezik.

Ha a kézremegés akkor történik, amikor a kezek nyugalomban (például ölbe hajtva) vannak, azt nyugalmi remegésnek nevezik. Ha a nyugalmi remegés hirtelen kialakul vagy idővel súlyosbodik, fontos, hogy azonnal forduljon orvoshoz. A nyugalmi remegés a Parkinson-kór jele lehet.

A kézremegés családi halmozódása

Néhány embernél nagyobb valószínűséggel alakul ki remegés, ahogy idősödnek. Az esszenciális tremor általában genetikailag öröklődik. Az aktív remegés nem feltétlenül elkerülhetetlen az életkor előrehaladtával, de ha a szüleinek életkorral összefüggő remegései voltak, nagyobb valószínűséggel Önnél is ez lesz.

időskori kézremegés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Fontos ismerni a remegést kiváltó tényezőket

A szorongás, a stressz, a fáradtság, az alacsony vércukorszint vagy a túl sok koffein kézremegést okozhat vagy ronthatja azt. A remegés intenzívebb lehet vagy gyakrabban fordulhat elő, ha Ön vagy családtagja a következőket szedi:

  • hangulatjavítók
  • görcsrohamok kezelésére szolgáló gyógyszerek
  • hörgőtágítók asztma kezelésére.

Beszéljen orvosával, ha azt gyanítja, hogy a felírt gyógyszer aktív remegést okoz.

Különféle kezelések állnak rendelkezésre

A kézremegés kezelésére használt gyógyszerek általában nyugtató hatásúak és lassíthatják a remegést. Ha a gyógyszerek nem képesek szabályozni az aktív tremort, más kezelési lehetőségek (például mély agyi stimuláció) is rendelkezésre állnak.

Minél előbb kér segítséget, annál jobb

Függetlenül attól, hogy Ön vagy családtagja időnként remeg, a legjobb, ha beszél orvosával aggodalmairól. Minél hamarabb foglalkozik a problémával, annál jobb.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.