A Johns Hopkins Medicine kutatói feltérképezték azt a sejtpályát, amely összeköti a Parkinson-kórhoz kapcsolódó leggyakoribb genetikai mutációt az agysejtek pusztulásával. Ez több információt nyújt arról is, hogy a Parkinson-kór eredetileg hogyan alakulhat ki.

Egy új kutatás eredményei azt mutatják, hogy a mutáció olyan molekuláris biológiai folyamatot indít el, amely a sejtek pusztulásának mintázatára leginkább fogékony agysejteket célozhatja meg, ami Parkinson-kór kialakulásához és progressziójához vezet.

A 2020. október 1-én a Cell Stem Cell című szakmai lapban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a leucinban gazdag ismétlődő kináz 2 (LRRK2) gén mutációja felborítja az agysejtek fehérjetermelésének egyensúlyát, ezáltal lehetővé téve bennük a kalcium felhalmozódását.

A kutatócsoport megállapította, hogy az LRRK2 génen belül egy specifikus mutáció, a Gly2019Ser vagy G2019S nevű fehérje termelődik, amely a normálisnál aktívabbá válik. Ez a megnövekedett aktivitás megváltoztatja azt, hogy a riboszómák, vagyis a sejt fehérje-előállító „gyárai” miként választják ki, mely RNS-molekulákat használják a fehérjék előállításához. A mutált LRRK2 fehérje által érintett riboszómák előnyben részesítenek néhány bonyolultabb szerkezetű RNS-t, ami azért jelent problémát, mert eltolhatja azoknak a fehérjéknek a szintjét, amelyek pontos szabályozása elengedhetetlen az idegsejtek működéséhez és túléléséhez.

parkinsonkor_idoskor_mutacio
Forrás: pixabay.com

A következmények egyike az egészséges kalciumszint fenntartásáért felelős sejtstruktúra szabályozásának károsodása. Korábbi tanulmányok megállapították, hogy az agysejtekben lévő túl sok kalcium azok halálát okozhatja. A kalciumfelesleg az Alzheimer-kór egyik kockázati tényezője is.

A kutatók remélik, hogy az eredményeik lehetőséget nyújtanak a Parkinson-kór terápiás lehetőségeinek szélesítésére azáltal, hogy az LRRK2 mutációt és az agysejtek pusztulását összekapcsoló molekuláris biológiai folyamat egyes lépéseinek meghatározása a gyógyszerkölcsönhatás potenciális célpontját jelenti.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.