Bizonyított tény, hogy létezik egy módszer, ami csökkentheti a szorongást, a vérnyomást és a fájdalmat, valamint javíthatja az alvás minőségét, a hangulatot és a memóriát.

Kevés olyan dolog stimulálja úgy az agyat, ahogyan a zene teszi. Ha fiatalon akarjuk tartani az agyunkat még idősebb korban is, akkor erre a zene hallgatása nagyszerű módszer. A képlet egyszerű: ha a testünket akarjuk erősíteni, rendszeresen mozogjunk, ha pedig az agyunkat akarjuk fitten tartani, hallgassunk zenét.

Az észak-amerikai Johns Hopkins Egyetem szakértői megpróbálták megérteni, hogyan hallhat zenét az agyunk. A vizsgálat során számos jazz zenész és rapper improvizálta a zenét, miközben egy funkcionális mágneses rezonancia képalkotó gép (fMRI) belsejében feküdtek, hogy a kutatók láthassák, agyuk mely területei világítanak. A sztereó rendszer továbbítja a levegőben haladó rezgéseket, amelyek valahogyan a hallójáratba kerülnek. Ezek a rezgések „csiklandozzák” a dobhártyát és egy olyan elektromos jelbe kerülnek, amely a hallóidegen keresztül az agytörzsig jut, ahol újra összeáll valamivé, amit zenének érzékelünk. Az agyunknak gyakorlatilag rengeteg matematikai számítást kell végeznie ahhoz, hogy a zene „értelmes” legyen.

agy fiatalon tartása zenehallgatás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A mindennapi zenehallgatás nemcsak az agyat tartja fiatalon, számos további előnye is van:

Kreatívabbá tesz

Gyakran idősebb korban is ugyanazokat zenei műfajokat szeretjük és ugyanazokat a dalokat hallgatjuk, mint tinédzserkorunkban és húszas éveinkben, és általában kerülünk mindent, ami nem ebből a korból származik. A szakértők szerint hallgassuk meg azokat a zeneszámokat is, amelyeket a gyerekeink vagy az unokáink hallgatnak, mivel az „új”, elsőre nem mindig kellemesnek érzett zene kihívás elő állítja az agyat és arra kényszeríti, hogy próbálja megérteni az eddig ismeretlen hangot.

Segít visszaemlékezni a régebbi, kellemes emlékekre

Az ismerős zene hallgatásával felidézhetjük a számunkra kellemes emlékeket, főleg, ha ugyanabból az időszakból származik, amelyre megpróbálunk emlékezni.

Segít jobban figyelni a testünkre

Figyeljünk arra, hogyan reagál a testünk a zene különböző formáira és válasszuk ki azt, amelyik a számunkra leginkább kellemes vagy éppen segít koncentrálni, kikapcsolódni vagy aktivizálni magunkat.

Forrás: https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/keep-your-brain-young-with-music
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.