A tápláló ételek fogyasztása és a rendszeres testmozgás segítenek megelőzni a szívbetegségeket, de nem ez az egyetlen ok az egészséges életmódra.

A mindennapi életmódbeli döntések nemcsak a szív, hanem az idegrendszer egészségére is hatással vannak. Egyre több klinikai bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a szív- és érrendszeri kockázati tényezőket az agy egészségét is befolyásolják.

A demencia kockázati tényezői

A demencia emberek millióit érinti világszerte, az Alzheimer-kórhoz hasonlóan. Gyakran enyhe kognitív károsodásként kezdődik, amelyet a memória és a gondolkodási készségek finom, de mérhető változásai jellemeznek.

A családi halmozódás és a genetika növelheti a kognitív hanyatlás kockázatát, de az életmódbeli tényezők is nagymértékben növelik a kialakulásának kockázatát.

Az elhízás, a dohányzás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint mind-mind a demencia kockázati tényezői is, nemcsak a szív-és érrendszeri betegségeké. A magas koleszterinszint - különösen a középkorúak esetén - úgy tűnik, hogy szorosan összefügg a kognitív hanyatlással.

életmód demencia
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A kutatók még mindig vizsgálják a demencia okait, de úgy vélik, hogy az egészségtelen életmód miatt károsodott artériák szerepet játszanak a szívbetegségekben és a kognitív problémák esetén is.

Hogyan csökkenthető a demencia kockázata?

Bár még túl korai azt állítani, hogy a vérnyomás és a koleszterinszint szabályozására szolgáló gyógyszerek megelőzhetik a demenciát, egyes tanulmányok kimutatták, hogy ezek a kezelések csökkentik a demencia kockázatát.

Mindenekelőtt tegyen lépéseket az életmódbeli kockázati tényezők megelőzése érdekében, mielőtt esetleg gyógyszerre lenne szüksége ezek miatt. Érdemes minél fiatalabb korban kialakítani az egészséges szokásokat.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.