Míg az epilepsziás kisgyermekek szüleik felügyeletével szófogadóan beszedik a gyógyszereiket, az újra dackorszakban lévő tinik szeretnének az egészséges társaikhoz hasonló életet élni. Előfordulhat, hogy szükségtelennek tekintik a gyógyszereiket, időnként kihagynak egy tablettát, ez azonban fokozza a rohamok kialakulásának a kockázatát.

Gyógyszerszedés kontrollja

A rohamok megelőzésének legfontosabb módszere a gyógyszerek rendszeres szedése. A fiatalabb gyermekek szüleik felügyeletével rendszeresen beszedik az epilepszia elleni gyógyszereiket. A kamaszok azonban már általában nem „szeretik” a szülői „intelmeket”, így gyakran ambivalensen viszonyulnak a gyógyszerekhez. Ezzel azért probléma, mert akár egy elfelejtett vagy kimaradt tabletta is rohamot eredményezhet.

epilepszia_gyogyszer_kamaszkor
Forrás: pixabay.com

Szigorúbb szokások kialakítása

Azoknak az epilepsziában szenvedő fiataloknak, akik felsőoktatási intézményekben akarnak továbbtanulni, meg kell érteniük, hogy a „vonzó” egyetemi életet kissé másképp kell élniük, mint a legtöbb társuknak. Az átbulizott éjszakák, az alkoholfogyasztás, a vizsga előtti alváshiány és izgalom fokozza a rohamok jelentkezését, ezért az epilepsziában szenvedő hallgatóknak szigorúbb szokásokat kell kialakítaniuk.

Szülői példamutatás

Még a kamaszok is tiszteletben tartják az otthon tanult szokásokat. Ha tehát a szülő egészségesen étkezik, nem iszik alkoholt, nem dohányzik, rendszeresen sportol, szükség esetén rendszeresen szedi a gyógyszereit, akkor tiniként és fiatal felnőttként nagyobb valószínűséggel követik a szülői példát.

Rendszeres beszélgetés

Még a kamaszkorban is igyekezzen többször beszélgetni gyermekével arról, hogyan érzi magát, esetleg tapasztal-e valamilyen kellemetlen panaszt a gyógyszerek miatt. Amennyiben igen, mielőbbi orvosi konzultáció szükséges.

Türelem

Az epilepsziában szenvedő tinédzserekkel rendelkező szülők általában idegesek a gyakran felelőtlenné váló gyermekeik miatt. Ebben a korszakban különösen fontos, hogy a szülők türelmesen segítsenek abban, hogy ezek a gyermekek is úgy érezzék, normális életet élnek.

Forrás: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/epilepsy/teens-with-epilepsy-5-ways-parents-can-help
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.