Az idő múlásával ismétlődő trauma halmozott hatású lehet, ezért érdemes a tüneteket (émelygés, szédülés) okozó fejsérülés esetén mielőbb orvoshoz fordulni.

Mi számít enyhe fejsérülésnek?

Agyrázkódás akkor következik be, amikor elég erős ütés éri a fejet ahhoz, hogy átmeneti agyi zavart okozzon - a fejfájástól, a szédüléstől vagy a hányingertől a zavartságig vagy a kimerültségig terjedő tüneteket okozva. Az „enyhe” agyrázkódás nem életveszélyes, de minden esetben szakszerű orvosi ellátást igényel. Tehát ha egy kis ütést kapott a fejére, és bármilyen agyrázkódási tünetet észlel, azonnal hagyja abba az adott tevékenységet és mielőbb forduljon orvoshoz.

Az enyhe fejsérülések veszélyesebbek a fiatalabbakra, mint az idősebbekre?

Bár a fiatalabb agy gyorsabban gyógyulhat, azt is tudjuk, hogy a fiatalabbak fejlődő agyát valószínűleg jobban irritálják a fejre mért kisebb ütések. Ráadásul előfordulhat, hogy a fiatalabbak nem számolnak be agyrázkódási tünetekről, mert nem tudják, hogy azok. Nem mondható ki tehát határozottan, hogy a fiatalabbakra nem hatnak jelentősen a kisebb ütések.

fejsérülés agyrázkódás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A lényeg az, hogy bizonyos sportok esetén meg kell védeni a fiatalabb sportolókat a védőseszközök használatával és az agyrázkódás tüneteinek ismertetésével. A gyerekeknek és a fiatal tinédzsereknek tudniuk kell, hogy baleset esetén mikor kell szólniuk, hogy mielőbbi ellátásban részesüljenek. A legjobb kezelés tehát a megelőzés és az oktatás.

Mikor kell orvosához fordulni fejsérülés esetén?

Sürgősség ellátásra van szükség a súlyos tüneteket észlelésekor, mint például:

  • a mentális állapot vagy a neurológiai funkció csökkenése
  • zsibbadás vagy bizsergés
  • fokozódó fejfájás
  • hosszan tartó eszméletvesztés
  • ismétlődő hányás
  • jelentős nyaki fájdalom
  • látásvesztés.

Az orvosi vizsgálat és kezelés különösen fontos azoknak a sportolóknak, akik agyrázkódást szenvedtek, hogy mielőbb visszatérhessenek a sportoláshoz.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.